"Vi kan inte acceptera att ge så dålig vård"

Sedan Attendo tog över äldreboenden i Hemse har de kritiserats från såväl personal som anhöriga. Marita Norman och Anne Westberg är två av dem som larmar från insidan av Iliansgården.

"Jag skäms över att gå och se det här och inte göra någonting", säger Marita Norman som vill berätta hur de har det på demensboendet Iliansgården i Hemse. Hon slår larm tillsammans med Anne Westberg, som är anhörig till boende där.

"Jag skäms över att gå och se det här och inte göra någonting", säger Marita Norman som vill berätta hur de har det på demensboendet Iliansgården i Hemse. Hon slår larm tillsammans med Anne Westberg, som är anhörig till boende där.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Hemse2021-11-13 07:05

– Jag har varit så stolt över att jobba där, men nu har det blivit så fel och jag räcker inte till längre, säger undersköterskan Marita Norman, som var med och startade upp avdelningen för nästan 30 år sedan.

Då var Iliansgårdens ett av regionens första demensboenden, vilket nyligen togs över av det privata vårdföretaget Attendo. Privatiseringen mötte motstånd, hälften av personalstyrkan sade upp sig och sedan dess har det skrivits insändare till tidningen och brev till regionen om bland annat bemanningsproblem. På Marita Normans avdelning gick de från en personalstyrka på elva personer till sex personer.

– När vi fick se schemat bröt många ihop och en del slutade på studs, säger Marita Norman.

undefined
"De som jobbar gör ett gott jobb, men om de inte hinner med blir det inte en god omvårdnad", säger Anne Westberg, som har lärt känna Marita Norman och personalen på Iliansgården när hon har besökt anhöriga där.

Från att ha varit fyra personer som jobbade samtidigt på avdelningen, där det bor tio personer med demenssjukdom, blev de två. En ytterligare anställd hade lagat maten på avdelningen, men nu skulle de göra det också. Stressen ökade för personalen vilket påverkade de boende.

– De blev mer oroliga och det blev mindre samvaro. Man måste behålla lugnet på ett demensboende och det är många som kräver dubbel bemanning. Det säger sig självt att det inte räcker till, säger hon.

Hon försökte ändå, men vägrade att jobba fjortontimmars-passen mellan 07 på morgonen och 21 på kvällen.

– När man har jobbat en dag med mycket oro är man ganska slut klockan fyra. Och det är inte rätt mot de gamla och det är inte rätt mot mig själv heller. Det blir ohållbart. Jag är sjukskriven nu. Det har tagit för mycket på kropp och själ, säger Marita Norman.

undefined
"Det vi har protesterat mot är personalbristen, det är det som allting grundar sig på", säger Marita Norman som numera är sjukskriven på grund av stressen och arbetsbelastningen.

Hon kände att det inte fanns tid att ta hand om de gamla längre.

– Det är inte bara att ta upp dem, lägga dem och laga mat. Det är också att prata med dem och hålla handen. Men jag har inte druckit kaffe med de gamla sedan Attendo kom, säger hon.

Genomförandeplaner, avvikelserapporter och matlustkoncept hinns inte heller med enligt Marita Norman. Även om hon tog upp problemen med sina chefer, så har ingenting skett. 

Även anhöriga har påtalat brister. När Anne Westberg har kommit dit har hennes svärmor knappt tagits upp ur sängen innan lunchtid och hon märker av en ökad oro hos henne och på boendet.

– De äldre och de som jobbar där är värda så mycket mer. Det ska inte vara så här i ett välfärdssamhälle, säger Anne Westberg.

undefined
"Jag kan bli arg på politikerna som säger att de ska satsa på dem äldre, men sedan säljer de ut dem. Är det vad som kallas välfärd", frågar sig Anne Westberg som har sin svärmor och mammas sambo på Iliansgården i Hemse.

Hon har bett om en anhörigträff på måndag där Agneta Pettersson, en av Attendos verksamhetschefer, och Öystein Berge, socialförvaltningens kvalitetschef, ska vara med. De som har anhöriga på boendet är välkomna för en dialog.

Agneta Pettersson, som ansvarar för uppstartsfasen vid Iliansgården, är medveten om kritiken och har informerat personalen om att schemat och bemanningen kommer förändras.

– Men det är oerhört svårt att få tag i personal och även kompetent personal, säger hon.

Till den aktuella avdelningen söker de en tredje undersköterska till förmiddagarna och långpassen är borttagna. På de andra två avdelningarna arbetar de på att få bort långpassen och det kommer bli två och en halv tjänst där. De ska även anställa köksbiträden. 

Även om Marita Norman säger att hon inte kan stå för den vård de ger längre, så säger Agneta Pettersson att hon och Attendo kan det.

– Ja, det tycker vi absolut att vi kan göra, alla medarbetare däruppe har gjort ett fantastiskt jobb, för det är inte lätt att byta utförare från en dag till en annan, säger hon.

undefined
"Vårt mål är alltid att bedriva en trygg och säker omsorg", säger Agneta Pettersson, verksamhetschef för Hemse äldreboende som också ansvarar för uppstarten på Iliansgården där hon jobbar för att öka bemanningen.
Attendo på Gotland

Det privata vårdföretaget Attendo driver fem särskilda boenden på Gotland. 

Två av dem finns i Visby, med vård- och omsorgsboendet på Regementsgatan som har inriktningen Kultur och nöje och äldreboendet vid Terra Nova. 

Ett av dem ligger i Burgsvik, äldreboendet Sudergården, och drivs av Attendo sedan 2009.

Deras två nya verksamheter finns i Hemse, med äldreboendet Hemse och demensboendet Iliansgården, sedan övertagandet från Region Gotland 1 oktober i år.

Källa: Attendo

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!