Under våren 2022 genomförde Gotlandshem, som ägs av Region Gotland, en förstudie för att undersöka renoveringsbehovet för sina 20 lägenheter i kvarteret Nötskrikan 1 i Hemse och möjligheterna till nybyggnation av 16 lägenheter i samma kvarter.
Den initiala budgeten för det samlade byggprojektet låg på strax under 50 miljoner kronor. Idag är kostnadsbilden en helt annan. Prislappen för renoveringen och nybyggnationen beräknas nu uppgå till cirka 70 miljoner kronor.
Trots detta beslutade Gotlandshems styrelse vid sitt möte i slutet av juni att gå vidare med projektet.
– Vi var beredda på att det skulle bli dyrare. Sedan vi startade projektet och fram till idag har byggpriserna och annat gått upp med drygt 25 procent. Så det är ingen överraskning, säger Gotlandshems vd Joakim Martell.
Var det diskussion om ni skulle fortsätta eller inte?
– Absolut, det var diskussioner. Projektet blir en utmaning ekonomiskt eftersom marknadsvärdet kommer att vara betydligt lägre än byggkostnaderna. Men vi har kommit ganska långt med projektet. Alla är dessutom medvetna om att vi har fått en tydlig beställning från vår ägare om att bygga utanför Visby, säger Joakim Martell.
Han framhåller även att finns en rad fördelar med Hemseprojektet. Till exempel kostar inte marken för nybyggnationen något eftersom Region Gotland redan äger den. Dessutom beräknas arbetet bli mer effektivt då det bolag, Arriba, som vann upphandlingen kan slå två flugor i en smäll – det vill säga både renovera och bygga nytt i samma kvarter. Gotlandshem ser också över driftsekonomin och kommer själva att ta hand om yttre skötsel som gräsklippning och liknande framöver.
– Det gör att vi på totalen kan ha en bra driftsekonomi på längre sikt, säger Jokaim Martell.
Projekt av det här slaget brukar ju bli ännu dyrare i slutändan. Vad är det som säger att projektet stannar vid 70 miljoner?
– Det är vår bedömning att vi ska klara av det på 70 miljoner. Det enda som jag bedömer skulle kunna ställa till det är om det blir en akut komponentbrist i världen, men så ser det inte ut just nu. Eftersom många drar i handbromsen och avbryter byggprojekt så bedömer vi att det finns en ganska god materialtillgång.
Hur kommer fördyringen att slå på hyrorna?
– Det kan jag inte säga så mycket om. Hyrorna ska förhandlas med Hyresgästföreningen så jag vill inte föregå något. Men om vi jämför med det som vi byggt i Visby så kommer hyrorna i Hemse att bli lägre.
Enligt Joakim Martell är det mycket länge sedan Gotlandshem byggde nya bostäder utanför Visby. Efter några slagningar på datorn kommer han fram till att det måste ha varit i Stånga 1997, alltså 26 år sedan. Han konstaterar också att huvuddelen av Gotlandshems bebyggelse utanför Visby, i Slite och Hemse, är produktioner som slutfördes på 70-talet.
Men det kanske inte ska behöva dröja lika länge framöver. Joakim Martell tror att Hemseprojektet kan bli en föregångare för andra byggprojekt på landsbygden.
– Tanken är att när vi genomför större renoveringsprojekt på andra orter som Slite och sannolikt på sikt också i Klintehamn så kommer vi att förtäta som vi gör i Hemse och bygga nytt på befintlig mark. I Klintehamn är våra fastigheter i lite bättre skick så det ligger lite längre bort i renoveringshorisonten.