Näpo gör Hemse tryggare

I ett halvår har närpolisen haft kontor i Hemse.Och det har gett effekt.- Styrkan ligger i att medborgarna faktiskt vet att vi finns här. - Vi har fått ett ansikte, säger Conny Jacobsson, gruppchef för polisens södra enhet.

Arbetsredskap. Anteckningblock är ett av polisen viktigaste arbetsredskap. Och man får lön för mödan. En tacksam klapp vittnar om den trygghet hemseborna upplever i och med polisens lokalkontor.

Arbetsredskap. Anteckningblock är ett av polisen viktigaste arbetsredskap. Och man får lön för mödan. En tacksam klapp vittnar om den trygghet hemseborna upplever i och med polisens lokalkontor.

Foto: Henrik Radhe

Hemse2011-06-08 04:00

Det är torsdag, ojämn vecka. Klockan är strax innan elva på förmiddagen.

Conny Johansson låser upp det lilla kontoret som ligger i samma lokal som Vårdcentrum där vårdcentralen, apotek och socialtjänsten också finns.

Hit hittar folk, för besöken till poliskontoret har varit många sedan det öppnade.


Grannen kör full
Det kan gälla oro över att grannen kör full, för hög musik på helgerna, spring i trappuppgången, en fråga om vad man ska göra med ett vapen man ärvt, eller bara mingla.

- När vi är här kommer nog folk in som inte skulle ha hört av sig till polisen annars. Det kan vara så att vi får den sista pusselbiten för att lösa ett brott.

Dessutom försöker polisen att vara i Hemse hela den dagen. Det blir trafikkontroller eller patrullering. Oavsett vilket så är polisen på plats. Syns.


Efterlängtad trygghet
Det är samma poliser som kommer. Conny Johansson är gruppchef för närpolisens södra grupp, dit även Klintehamn och Roma hör. I gruppen finns fem poliser, som numera är välkända ansikten på Sudret.

- Just nu ligger förstås väldigt mycket fokus på Klintehamn, med tanke på allt som har hänt där. Det är viktigt att vi syns där och att vi berättar vad som händer. Annars blir det en förtroendekris. Berättar vi i stället så mycket vi kan får vi förståelse.

Conny Johansson och hans kollegor arbetar aktivt med ungdomar. I stort sett varje gång de är i Hemse besöker de skolorna i området.

- Att arbeta med ungdomar är en medveten satsning. Syns vi i skolorna och pratar med eleverna så vet de vilka vi är. De får förtroende för oss och träffar vi dem i en annan situation är det en klar fördel. Men vi har också mycket bra samarbete med föreningar och näringslivet här. Alla kontakter är viktiga.


Minskad brottslighet
I Hemse vet de flesta vilka närpoliserna är. Conny är Conny med hemseborna. Patrullerar han stannar folk för att prata, tipsa eller bara heja. En klapp på axeln, bara för att visa uppskattningen av en polis närvaro.

- Det känns jättebra. Allt handlar om förtroende. Jag både tror och hoppas att vår närvaro har effekt, att brottsligheten minskar.

Hemseborna verkar hålla med.

Eva-Pia Mattsson bor på Sudret och tycker att det är lugnt där.

- Jag vet inte om jag märkt av dem så mycket. De syns och det är bra. Fast visst har de en lugnande effekt.

Närpolisen öppnade två lokalkontor på Gotland för sex månader sedan.

De finns i både Slite och Hemse. Man har öppet ett par timmar varannan vecka.

Kring jul öppnar ytterligare ett lokalkontor, Träffpunkt Gråbo i Visby.

Carin Götblad, länspolismästare i Stockholm och Gotlands län, införde modellen. Det började med några få lokalkontor i Stockholm. Där har man numera runt 30 stycken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om