Klockan är 8 och Mari Gladh och hennes kollega rullar in på parkeringen i Hemse. Det är mycket att förbereda innan de första bilarna anländer. I Hemse erbjuds bokade provtagningar måndagar, onsdagar och fredagar. I Slite tisdagar och torsdagar och i Visby erbjuds provtagning varje vardag.
– Vi tar emot personer som bokat tid på 1177 mellan 8.30 och 15.30 och kan ta emot 20 personer per timme, berättar Mari Gladh samtidigt som hon bär ut skyltar till vägen och drar kabel till ett närliggande hus, så att de får el till en dator i bilen och sätter upp koner som ska få trafiken att flyta på parkeringen.
De är tre personer på varje station och de växlar mellan arbetsuppgifterna att sköta datorn och dela ut och samla in testkiten. Det blir varmt i skyddskläderna.
– Om man inte kan ta sig hit kan man boka en hemleverans. Då kör vi ut provtagningskit, berättar Mari.
Strax före utsatt tid rullar en bil fram. En person undrar om det finns möjlighet att göra ett antikroppstest. Mari får snabbt på sig skyddskläderna och svarar att de tester som utförs här bara visar om du har en pågående infektion.
Ingen i teamet är sjukvårdsutbildad. Någon har jobbat på hotell och en annan på ett krukmakeri.
– Jag är utbildad förskollärare och auktoriserad Gotlandsguide men har ingen tjänst just nu. Man får ta andra vägar i livet säger Mari.
Men alla har genomgått en utbildning inför uppdraget. Inriktningen har varit att göra arbetet så säkert som möjligt och hur man ska handskas med sekretessen kring besökarna.
– Sekretessen är strikt och vi lyder under samma sekretessregler som all annan sjukvårdspersonal gör.
Den första bilen med en person som bokat tid anländer. Mari sprejar sina händer med desinfektionsmedel. Hon tar på sig nya handskar och hälsar besökaren, som måste sitta kvar i bilen, välkommen. Hon kontrollerar id och förklarar hur personen själv ska ta testet. Mellan varje besök byter hon handskar och sprejar sig. Hon är djupt fokuserad, noggrann, lugn och saklig.
– Många har nog en underliggande stress och oro. De kan stiga ur bilen och vet inte hur det går till. En del har inte bokat någon tid, men det kan vi hjälpa dem med på plats om det finns tid över. Det är oerhört viktigt att vara lugn och tydlig, berättar hon.
Mari själv tog initiativ till en instruktionsfilm som regionen låtit producera. Den ligger nu på 1177:s hemsida och förklarar precis hur allt går till vid teststationerna.
Får fastlänningar också komma hit och testa sig?
– Jajamän, både gotlänningar och fastlänningar.
Har du själv testat dig?
– Jag blev faktiskt förkyld och tog ett test, men det var inget. Men jag tycker att det är bra att möjligheten finns. Jag tycker alla ska ta chansen, så slipper man oroa sig för att snuvan eller nysningarna ska vara covid-19. Det är bra att veta.
Är du någonsin oroad för att bli smittad här?
– Nej, jag är inte rädd. Jag känner mig mycket säkrare här i mina skyddskläder än på många andra ställen som Ica Maxi eller på badstranden.
Det rullar in fler bilar. Enligt Region Gotland har närmare 1 800 vuxna personer hittills provtagits via 1177:s egenprovtagning.
– Tidigt i veckan och tidigt på dagen brukar det vara mest att göra, förklarar Mari.
Hur trött är du efter ett sånt här pass?
– Det är rätt lugnt faktiskt. Jag har bland annat jobbat som skiftledare på McDonalds i Stockholm. Så jag kan få det att gå undan och ändå vara trevlig, ler hon.