Nedlagd gummifabrik får nytt liv

Den nedlagda gummifabriken i Hemse är på väg mot en ny era. Ett nybildat fastighetsbolag är på väg att göra fabriken till ett företagshotell.Labans kvarn kan bli ett av de första företagen som etablerar sig här.

Ägare. Georg Thomasson, Svante Bendelin, Anders Gäfvert, Björn Jansson, Kjell Norrby och Sofia Woollmann är några av entusiasterna i ledningsgruppen för Hemsefabriken. Flera av dem har egna idéer om verksamhet som skulle kunna startas i lokalerna.Foto: ROLF JÖNSSON

Ägare. Georg Thomasson, Svante Bendelin, Anders Gäfvert, Björn Jansson, Kjell Norrby och Sofia Woollmann är några av entusiasterna i ledningsgruppen för Hemsefabriken. Flera av dem har egna idéer om verksamhet som skulle kunna startas i lokalerna.Foto: ROLF JÖNSSON

Foto: Rolf Jönsson

Hemse2010-09-16 04:00
För ett drygt år sedan kom beskedet: Trelleborg Sigma meddelade att företaget bestämt sig för att lägga ned fabriken i Hemse och flytta produktionen till Havdhem och Estland.
Nu ska de arbetstillfällen som Hemse förlorade med gummifabriken återerövras. Det är målet för de tio nya ägarna till fastigheten, som numera går under namnet "Hemsefabriken". Ägargruppen består i av lokala företagare och Hemseentusiaster som har för avsikt att omvandla fabriken till ett företagshotell.
När köpet var genomfört i går eftermiddag kunde de för första gången kliva in genom huvudentrén med egen nyckel.
- Först nu när köpet är genomfört kan vi seriöst gå ut och marknadsföra lokalerna, berättar Svante Bendelin, som är ordförande i fastighetsbolaget.

Knäckebrödsfabrik
Men Hemsefabriken har redan kontrakt med ett par företag. Trelleborg Sigma blev trångbodda i Havdhem och har lager i delar av lokalen. En pizzabagare ska hyra in sig i den gamla matsalen och starta pizzeria där. Och med stor sannolikhet kommer avtal snart också att kunna tecknas med Labans kvarn som vill koncentrera sin brödtillverkning till Hemsefabriken och samtidigt låta företaget expandera med knäckebrödstillverkning och fler anställda.
Lokalerna i det 3 600 kvadratmeter stora huset är i gott skick och har lite olika karaktär, därför finns det möjlighet att inhysa företag av flera olika slag i Hemsefabriken. Vissa delar lämpar sig bra för livsmedelsproduktion, medan andra passar bättre för verkstad och tillverkningsindustri.
- Vår målsättning är att det ska bli en vital mix av företag i Hemsefabriken, säger Anders Gäfvert som är projektledare.
- Förhoppningen är att det ska bli synergieffekter i huset, säger Björn Jansson.

Utvecklingsbolag
Parallellt med Hemsefabrikens öppnande har samma gäng också startat utvecklingsbolaget Hemse Utveckling AB.
- Utvecklingsbolaget ska finnas med som ett stöd för unga som vill utveckla företag i Hemse. Vi vill kunna stötta dem både ekonomiskt och med vår kunskap, berättar Kjell Norrby.
I utvecklingsbolaget finns det plats för många fler ägare. Genom att ge ut en "folkaktie" vill man sprida ägandet och engagemanget i bolaget. Någon ekonomisk avkastning lär det inte bli tal om, eftersom Hemse Utveckling är ett non-profit-bolag, men Kjell Norrby hoppas att bolaget ska generera vinst av ett annat slag:
- Avkastningen blir en bättre service och miljö i Hemse.
- Hemse är ett naturligt centrum för hela södra Gotland och det som är bra för Hemse är också bra för Sudret, säger Svante Bendelin.
I samband med Hemse marknad kommer Hemsefabriken att ha "öppet hus". Då kommer man också att släppa aktierna till det nya utvecklingsbolaget.
Ägargruppen bakom Hemsefabriken består av av Svante Bendelin, ekobonde och LRF-ordförande i Hemse, Lars Holm, vd för Gotlands gummifabrik, Kjell Norrby, ordförande i Sudrets hockey och egen företagare, Kjell Hedin, anställd vid Trelleborgs IPS i Havdhem, Björn Jansson, sommarboende i Sproge och politiker, Gunnar Hoffman, delägare i Sudrets redovisningsbyrå, Georg Thomasson, före detta jordbruksföretagare, Lennart Blom, Sudrets Näringslivsutveckling och Anders Gäfvert, vd och delägare i Labans kvarn.
I ledningsgruppen ingår också Sofia Woollmann från Tillväxt Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om