Nytt storkök stänger populär lunchrestaurang

Ett nytt gemensamt kök för skolan och Hemse vårdcentrum sparar pengar, men skulle innebära slutet för regionens lunchrestaurang. Nu rasar stammisar över den föreslagna besparingen.

Som en familj, så beskriver Sanna Ronander och Gisela Malmberg arbetsglädjen i Högbyskolans kök. Nu kan köket efter en ombyggnad få ta över all matlagning även till Hemse vårdcentrum.

Som en familj, så beskriver Sanna Ronander och Gisela Malmberg arbetsglädjen i Högbyskolans kök. Nu kan köket efter en ombyggnad få ta över all matlagning även till Hemse vårdcentrum.

Foto: Henrik Radhe

Hemse2019-10-25 11:00

200 portioner viltskav och wokade grönsaker har just gått iväg till de boende i huset, till regionens lunchrestaurang Oasen och till Åvallegården i Klinte. Men flera förstudier har under nästan tio års tid från och till velat stänga köket med de gröna kakelplattorna byggt 1980 på Hemse vårdcentrum. 

När Region Gotland nu måste spara 200 miljoner kronor de kommande tre åren hänger köket än en gång löst. En översyn av hela öns måltidsorganisation och lokalisering ska inledas nästa år, men delar av den ska ligga klar redan till budgetberedningen i vår. I Hemse finns tre kök i regionens regi, Folkan, vårdcentrum och Högbyskolan. De två senare föreslås att slås samman i ett nytt modernt storkök på Högbyskolan. 

– 7,6 miljoner kronor finns avsatta i budgeten för år 2021, säger Josefine Jessen, chef för avdelning måltid, och berättar att regionen därmed slipper undan kostnader på drygt tio miljoner kronor för ett nytt kök på Hemse vårdcentrum.

Förslaget skulle dessutom innebära en årlig besparing på 700 000 kronor i driftskostnader. 

Tillsammans med socialförvaltningen ska en förstudie tas fram under nästa år. Hur många tjänster som drabbas av ihopslagningen i Hemse är i dagsläget inte klart. Inte heller hur maten ska lagas under helgerna till de som bor på äldreboendet.

– Jag hoppas få följa med till Högbyskolans kök såklart, säger Birgitta Larsson, kock i det kök som föreslås att stängas.

Hon har jobbat där i elva år och trivs i det väl sammansvetsade gänget. Ändå finns hennes och kollegan Karoline Anderssons tankar mest hos de som drabbas av förändringen.

– Vi jobbar alla dagar på året, nu kanske det bara blir varm mat en gång om dagen och under jul och nyår kanske bara kyld mat, säger Karoline Andersson.

Mest känner hon med de omkring 100 dagliga gästerna på lunchrestaurangen Oasen, som i förslaget tvingas stänga.

– Vi hoppas att någon annan än regionen tar över. Det finns kundunderlag och många vill ha husmanskost, säger hon.

I "gubbhörnan" är stammisarna allt annat än glada över nedläggningsförslaget.

– Det är vansinne, säger Marie Qvist och får medhåll:

– Tänk på alla gamlingar som ska till doktorn och sedan hämta ut mediciner på apoteket, här kan de äta när de är färdiga. Att lägga ner är åt helvete, säger Kurt Öhman.

Om Oasen i Hemse stänger finns lunchservering för allmänheten i regionens regi bara kvar i Visby:På lasarettet, Korpen och på Gråbo äldreboende. År 2010 startade ett utvecklingsarbete för att i högre grad laga maten nära gästen, upphandla mer lokala livsmedel och sedan dess har också andelen ekologiskt på tallrikarna nästan fördubblats. Men satsningarna kan ha drivit upp kostnaden. Jämfört med genomsnittet i landet kostar varje måltidsportion mer på Gotland, något som den nya översynen också ska titta på.

– Kvalitetsökningen kan vara kostnadsdrivande och det är lämpligt att göra en översyn om kostnaderna är i nivå med vad de bör vara, säger Josefine Jessen.

Satsningen på nytt storkök i Hemse välkomnas i Högbyskolans kök där det doftar härligt från pasta och ostsås.

– Jag är övertygad om att regionen löser det på bästa sätt, säger förstakocken Gisela Malmberg.

Hur bemanningen ska se ut är ännu en öppen fråga. Sanna Ronander började som vikarie för snart 40 år sedan.

– Vi vill inte splittras, men det vore bra om de från vårdcentrums kök kommer hit, säger hon.

Fakta

29 tillagningskök och 16 mottagningskök lagar maten till skola, förskola, sjukvård och äldreboenden. 

11 000 portioner lagas varje dygn av 129 medarbetare på avdelning måltid.

Sedan 2012 har andelen ekologiska livsmedel ökat från 16 till 31 procent.

98 procent av allt kött är i dag svenskt och 16 procent av alla livsmedel gotländska.

47 miljoner kostade hela regionens inköp av livsmedel 2018.

75 miljoner kostade personal, transporter och lokaler för avdelning måltid.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!