I torsdags beslutade socialnämnden att två av regionens äldreboenden ska konkurrensutsättas. Det handlar om Hemse äldreboende och Iliansgården i Hemse. Angelica Dunstrand jobbar som undersköterska på Hemse äldreboende och hon känner en stor oro efter beskedet.
– Jag är orolig för personaltätheten, schemat, kollektivavtalet och sådana saker. Om vi kommer att behöva laga maten på avdelningarna och de drar ned på personal, då kommer det att bli jättetufft, säger hon och fortsätter:
– Och det som regionen har jobbat med, att ge fler heltid, hur blir det med det? Får vi behålla våra heltider i det privata? Det är inte alls säkert. Jag kan inte hjälpa det, jag är jätteorolig.
Kollegan Susanne Nyberg, som sitter bredvid Angelica Dunstrand i ett för tillfället tomt matrum på äldreboendet, tar saken lite mer med ro.
– Det kanske inte behöver bli sämre. Vi vet ju inte vad det blir för företag så jag är väl lite mer positiv. Jag är mer orolig för är att både vår och Iliansgårdens chef ska sluta, så vi kanske står utan chef tills det här är klart.
Syftet med konkurrensutsättningen är att minska regionens kostnader. Den utredning som gjorts visar att besparingen blir störst på Hemse äldreboende och Iliansgården, drygt fem miljoner kronor om året. Det är också de två som nu blir först att konkurrensutsättas.
– Vi har ju vetat om det ett tag men man funderar ju på om man ska vara kvar eller inte. Sedan tror jag att vi är vi lite splittrade i personalgruppen. De som är närmare pensionsåldern kanske tänker att de kan stå ut med det här i några år. Men många av oss har ju ändå 20-25 år kvar att jobba och för oss blir det ju en större påverkan, säger Angelica Dunstrand.
Hon tycker att politikerna istället för att direkt välja konkurrensutsättning, skulle ha kommit till äldreboende och pratat med personalen.
– Vi har massor med tankar men vi får inte ens dryfta dem. Kom och prata med oss som kanske har lite idéer, vi är ju inte dumma huvudet, säger hon.
Att brukarna skulle påverkas av en privatisering har Angelica Dunstrand och Susanne Nyberg svårt att se, i alla fall till en början. Men det beror på hur personaltätheten kommer att se ut.
– Dras personalen ned försvinner troligen det vi kallar roliga timmen då vi kan ägna åt oss åt en enda boende. Och det blir mindre tid till att sitta och prata eller bara hålla i handen om de är oroliga, säger Susanne Nyberg.