Mer polis både märks och spelar roll – "en uppryckning"

Hemse sticker ut i polisens senaste trygghetsmätning. När gotlänningarna fått peka ut vilka platser man känner sig otrygg på, nämns tätorten specifikt. Men det är också ett av polisens mest prioriterade områden.

Den upplevda otryggheten har främst ökat i hemmen, bakom stängda dörrar, enligt polisen. Det är i offentlig miljö som det blivit lugnare under det senaste året.

Den upplevda otryggheten har främst ökat i hemmen, bakom stängda dörrar, enligt polisen. Det är i offentlig miljö som det blivit lugnare under det senaste året.

Foto: Dennis Pettersson

Hemse2021-12-05 07:05

I årets enkät fanns möjlighet för de svarande att skriva om platser på ön där man känner sig otrygg, och de områden som nämndes vid flest tillfällen var de tre Visby-områdena Bingeby, Gråbo och Östercentrum, samt Hemse.

De senaste åren har polisen på Gotland utökat sin närvaro i just Hemse.

– Det gör att vi täcker in närområdet med socknarna omkring också, så klart, säger Zandra Bergström, yttre befäl, som var på plats i Hemse under fredagen.

De beskriver dagens besök som lite tudelat, dels handlar den om den regelbundna närvaron på södra Gotland. Men också för att kolla läget inför stundande helg med ökad julshopping och andra aktiviteter.

Vid Coop i Hemse är butikschefen Tina Hallqvist i färd med att sätta upp årets juldekorationer.

– Att polisen ökat sin närvaro här i Hemse är ganska tydligt, och det tycker jag är jättebra. Det märks att de börjat jobba annorlunda sedan kanske två år, så det har blivit en uppryckning, säger hon. 

Innan dess var polisen inte särskilt synlig. Inte som nu, då de är inne hos butiksägare och företagare för att få en lägesbild.

– Vi får tips och råd utifrån det. En annan näringsidkare kanske inte har samma upplevelse som jag har, och så vidare. 

Hennes bild av tryggheten i Hemse är att den ökat.

– Det har inte alls varit mycket stök, inte för våran del. Ja, det känns tryggare och överlag mycket bättre i Hemse de senaste åren, säger Tina Hallqvist.

Hennes medarbetare Beda Lein bor sedan fyra år i Hemse, mitt i "smeten", på Storgatan:

– Jag känner mig inte otrygg, inte alls. I Hemse finns det en galning och man vet vem det är, typ.

På andra sidan Storgatan, inne på Hemse Restaurang & Pizzeria, är man i full förberedelse inför lunchrusningen. Restaurangen har öppet till 22 på helgerna, men Adam Sadaka säger att det som regel är väldigt lugnt. 

– Det finns stök i Hemse på kvällar och nätter, men det kommer enbart från vägarna. Det är epa-ungdomarna, säger han. 

En annan viktig parameter när man talar om trygghet är ensamhet och isolering – något som också tros ha ökat sedan pandemin slog till för snart två år sedan. Butiken Snäusbodi på Storgatan i Hemse hade precis färdigställt det kombinerade kaféet och spelhörnan, när coronarestriktionerna kom. Men i år har fler och fler hittat hit, i takt med att det varit okej att samlas över en kopp kaffe eller en lunchkorv.

– Det här är en jättebra mötesplats. Vi ses varje förmiddag, över en fika och skrapar en lott. Vad ska man göra? Det går inte att bara sitta hemma i sin ensamhet hela dagarna, säger Mats Gardelin som varit änkeman sedan 1997.

Runt bordet, med bästa utsikten från skyltfönstret, sitter också vännerna Roland Wigström och Berra Green. Dagens samtalsämne är julbelysningen över Storgatan – som inte blir av i år.

– Det är skandal. Man vill inte ha elslingorna över vägen, men vad gör det under så kort tid? Vi har alltid haft julbelysning över vägen här, i alla år, säger Berra Green.

Innan han flyttade till grannsocknen Alva, bodde han i Hemse i cirka 30 år.

– Jag kan inte säga om det förändrats genom åren, och blivit mer otryggt eller inte. Det är inte värre här än på andra ställen på ön. Det är väl olika på vem man frågar men jag tycker att Hemse är lugnt och fridfullt. Vad som händer på kvällar och nätter vet jag inte, då är jag hemma, säger Berra Green.

Relationsvåldet ökar

Enligt den trygghetsundersökning som Polisen på Gotland genomfört för andra året i rad, har oron för att utsättas för brott minskat bland gotlänningarna. Men bland kvinnor och främst unga kvinnor, är det fortfarande alldeles för många som upplever otrygghet, enligt polisen.

Relationsbrotten bakom stängda dörrar är ett problem som vuxit under pandemin, och något som polisen både på nationell och lokal nivå har sagt att man ska jobba extra stort och brett mot under 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!