Rektorn lämnar skola med skenande ekonomi

En skenande ekonomi är en av orsakerna till att Högbyskolans rektor byts ut. I år kan underskottet bli över sju miljoner kronor.

Högbyskolan har stora problem med ekonomin. För att komma till rätta med andra problem accepterades ett stort underskott 2017. I år, när underskottet skulle minska, har det växt ytterligare.

Högbyskolan har stora problem med ekonomin. För att komma till rätta med andra problem accepterades ett stort underskott 2017. I år, när underskottet skulle minska, har det växt ytterligare.

Foto: Rolf Jönsson

Hemse2018-04-14 07:00

Högbyskolan i Hemse har haft problem av olika slag under en längre tid, och det är inte första gången en rektor byts ut för att komma till rätta med problemen. 2015 gick Jacob Wesley in, efter att Arbetsmiljöverket påtalat problem. Även förre gymnasiechefen Alf Nilsson har varit tillförordnad rektor vid skolan under en kortare period.

Problemen har kvarstått och Högbyskolan har tilldelats extra resurser för att bryta den negativa trenden.

– Vi har satt in förstärkt ledningsstöd och flera vuxna i verksamheten, säger grundskolechef Torsten Flemming.

Insatserna till trots så har fyra anmälningar om brister vid Högbyskolan gjorts till Skolinspektionen i år. Två gånger har det gällt kränkande behandling mellan personal och elev. En anmälan har även gjorts om skolans ledning och styrning, och så sent som i torsdags inkom den fjärde anmälan. Den kunde Skolinspektionen inte lämna ut under gårdagen, eftersom den inte sekretessprövats.

De extra resurserna har gjort att Högbyskolan spräckt budgeten. Förra året blev underskottet 3,9 miljoner kronor. Det var ett underskott som skolförvaltningen godkänt, med kravet att resultatet skulle förbättras under 2018.

– Högbyskolan behöver fortsatt ha extra stöd och vi har inga krav på ett nollresultat i år. Men trenden måste brytas och vi har sagt att inom 2-3 år ska ekonomin vara i balans, säger Torsten Flemming.

Trenden är inte på väg att vända. Den senaste prognosen säger ekonomin försämrats ytterligare och att Högbyskolan i år gör ett underskott på över sju miljoner kronor.

Barn- och utbildningsnämnden insåg redan i mars att insatser krävs. Rektorn fick i uppdrag att tillsammans med Torsten Flemming och förvaltningens controller se över ekonomin och så snabbt som möjligt redovisa åtgärder för att bryta den negativa ekonomiska spiralen.

Torsten Flemming bekräftar att ekonomin var en faktor som vägdes in i beslutet om rektorn. En annan faktor är problemen med elever som har hög frånvaro. En genomgång av antalet elever som varit borta så mycket att det finns risk för att skolplikten inte fullgörs visar att Högbyskolan är överrepresenterad.

– Högbyskolan har en stor andel av de frånvarande eleverna i årskurs nio, säger Torsten Flemming.

Högbyskolan har dock gjort stora insatser för att minska frånvaron. Under sin genomgång av läget på Högbyskolan har Torsten Flemming pratat med många lärare, och från dem har han fått ett annat positivt besked.

– Flera av lärarna rapporterar att elevernas resultat har förbättrats på senare tid, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!