Rörelse som växer fort
Transition Network. Denna engelska term spelade huvudrollen när Länsbygderådet höll Sockenting. Det handlar om en omställning för ett nytt utnyttjande av framtidens resurser.
Foto: Rolf Jönsson
- En rörelse som växer lavinartat, menade Länsbygderådets ordförande Owe Belin. Det startade i England och nu har den hunnit till Sverige och där Gotland blir först.
Startade i Totnes
Rörelsen startade i staden Totnes och i dag har 200 städer och byar, omställningsstäder, engagerat sig i England. De har satsat på allt från lokal matproduktion till i något fall lokal valuta. Något etablerat svenskt namn finns således inte ännu och en annan engelsk term som används är "Resilience" (elasticietet, återhämtningsförmåta). I detta sammanhang handlar det om att systemet ska ha förmåga att stå emot förändringar.
Utgångsläget är att samhället måste vara berett att möta två kommande, stora utmaningar: Oljebrist och klimatförändringar.
- Det kräver en omställning till ett miljövänligt samhälle via nätverksbygge för lokala grupper som sockengrupper.
Otroligt stor
Anders Tivell från Sveriges lantbruksuniversitet och Hela Sverige ska leva konstaterade att ingen vet riktigt hur omställningen skall göras.
- Jag tror att omställningen blir helt otroligt stor och kommer att medföra en ändrad livsstil. Det kanske aldrig mer blir någon högkonjunktur eftersom det är så intimt förknippat med att olja pumpas in.
En teori som bygger på att oljan kommer att sina och därmed bli enormt dyr. Och därmed skapa stora problem för exempelvis matförsörjningen i storstäderna. I dag räcker livsmedelslagren i en storstad normalt i tre dagar eller motsvarande nio måltider. En omställning där landsbygden och lokalsamhället åter kommer att bli viktiga.
- I dag har landsbygden blivit en restprodukt. "Det är synd om dom, ge lite pengar till dom som är kvar".
Anders Tivell exemplifierade med att vi inte heller kan täcka drivmedelsbehovet via bioprodukter.
- Enligt en SLU-rapport skulle det kräva 80 procent av dagens skog och 200 procent av åkermarken i Sverige om alla dagens bilar skulle gå på bioenergi.
Småskalighet, decentralisering, mångfald, samverkan var några av de nyckelfaktorer han menade måste råda i framtidens omställda samhälle.
- Bilda en grupp och starta. Kör i gång bara, manade Anders Tivell.
Efter denna inledande genomgång samlade sig deltagarna till gruppdiskussioner om hur man går vidare på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!