Stålbadet i Hemse snart redo för publik

Stora bassängen på Hemsebadet har nu klätts in med rostfritt stål, en lösning som bara ett fåtal badhus i landet kan stoltsera med. I februari öppnas badet åter för besökare.

Hemsebadets 25-metersbassäng har nu klätts med rostfritt stål, en lösning som både ökar livslängden och kräver mindre underhåll. På plats i bassängen syns Kjell Forslund, VVS-sakkunnig vid Region Gotland, Peter Alfredsson, installationssamordnare vid WSP, Leif Svedberg, platschef på Arriba samt Martin Jonsson, Region Gotlands projektledare.

Hemsebadets 25-metersbassäng har nu klätts med rostfritt stål, en lösning som både ökar livslängden och kräver mindre underhåll. På plats i bassängen syns Kjell Forslund, VVS-sakkunnig vid Region Gotland, Peter Alfredsson, installationssamordnare vid WSP, Leif Svedberg, platschef på Arriba samt Martin Jonsson, Region Gotlands projektledare.

Foto: Dennis Pettersson

Hemse2021-10-22 12:25

Skyddsplasten täcker ännu alla ark av knottrig rostfri plåt som noggrant svetsats ihop i stora 25-metersbassängen på Hemsebadet. Sedan i april har badet varit stängt och man har rivit ut all gammal betong, armering och kakel från bassängen som suttit där sedan badet byggdes 1976.

– De största fördelarna med stålet är att det är lätt att åtgärda om något behöver svetsas eller göras om. Alla ytor är släta och det går åt mindre kemikalier till vattenrening, säger Martin Jonsson, Region Gotlands projektledare.

Lösningen med rostfritt stål är betydligt vanligare utomlands än i Sverige. Av landets cirka 450 badhus är det bara ett fåtal som hunnit haka på trenden med stålkonstruktion.

undefined
Badstegarna är integrerade i bassängens stålkonstruktion.

Innan renoveringen hade stora Hemsebassängen en lutning hela vägen nedåt mot den djupaste delen på 180 centimeter. Nu har de första fem metrarna med en meters djup lämnats med plan botten.

– Så nu kan man ha vattengymnastik även där, säger Martin Jonsson.

Nytt golv har lagts runt bassängen, överloppsrännan där vattnet rinner över är också i rostfritt. Nya startpallar till de sex simbanorna ska ännu upp.

undefined
Plåtbeklädnaden av 25-metersbassängen har svetsats ihop och efter ett sliparbete kommer alla svetsfogar att bli osynliga.

Förväntad livslängd på stålkonstruktionen är åtminstone 50 år.

Den lilla bubbelpoolen intill motionsbassängen får också ny vattenrening.

Projektet har hittills gått bra.

– Man är ju lite rädd för att bli negativt överraskad eftersom det är ett gammalt badhus, men det har gått jättebra och inte dykt upp några större eller riktigt kostsamma överraskningar, säger Martin Jonsson.

undefined
Det som kostar mest i projektet syns inte utåt. Här under 25-metersbassängen göms det nya omfattande systemet för vattenrening, som är en av de största utgifterna i projektet. På bilden syns Martin Jonsson från Region Gotland.

Renoveringen av Hemsebadet har skjutits upp och ursprungsbudgeten på 15 miljoner tog ett skutt upp till det dubbla inom loppet av två år. Främsta orsaken till detta var att lösningen med plåtklädd bassäng var en idé som uppkom under planeringstiden. Regionen tvingades också avbryta den första upphandlingen eftersom de anbud som kom in var för höga.

Kontraktsumman i nuvarande budget är 30 miljoner kronor. Av detta går ungefär hälften åt till bassängen och dess installationer, medan den andra hälften går till ventilation och vattenrening.

– Det har lagts väldigt stora pengar på sådant som inte syns utåt, konstaterar byggentreprenören Arribas platschef, Leif Svedberg.

Han syftar på allt maskineri för vattenrening och ventilation, som är helt utbytt.

En trappa ned, under 25-metersbassängen, finns hjärtat med alla ledningar och tankar som håller vattnet rent.

– Avloppet i källaren var totalt slut, säger Leif Svedberg och pekar på några av de rostande rör som ännu inte hunnit bytas.

Ett fläktrum med nya ventilationsaggregat har byggts för att förse barn- och rehabbassängen med modern ventilation.

undefined
Det gula och bruna 70-talskaklet får stryka på foten när duschrummen renoveras. Här syns Martin Jonsson och Kjell Forslund från Region Gotland.

Så sent som den här veckan kom beslutet att också wc- och duschutrymmen ska renoveras på Hemsebadet.

– Andra gången vi upphandlade projektet fanns duschutrymmena inte med, men vi har sett i ett senare skede att det är bra att samordna det när vi ändå är igång med en renovering. Det skulle ändå gjorts om ett par år, nu vi slipper stänga badet en gång till, förklarar Martin Jonsson.

Det bruna och gula kaklet i duschrum och toaletter byts då ut, men omklädningsrummen och övriga publika utrymmen blir kvar i sitt nuvarande skick.

Barnbassängen och rehabbassängen i Hemsebadet är ännu i så pass gott skick att de får vänta några år på en eventuell uppgradering.

Hemsebadet är planerat att åter slå upp portarna för badsugna gäster i mitten av februari 2022.

undefined
Hemsebadet öppnar åter i februari 2022.
Hemsebadet

Badet byggdes 1976, 15 år efter att Solbergabadet invigts.

Hemsebadet blev omedelbart en publiksuccé och tog emot dubbelt så många besök som man väntat sig, skriver Gotlands kommun i sin 40-årskrönika.

1996 invigdes den nya rehabbassängen. Denna renoverades 2013, och samtidigt byggde man ut badhuset mot ishallen med ny entré och omklädning.

Vid sidan av 25-metersbassängen och rehabbassängen finns två barnbassänger och en mindre bubbelpool.

Hemsebadet har i normalläget cirka 50 000 besök per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!