I torsdags larmade Fatou Ström, lärare på Högbyskolan i Hemse, om rasism på skolan. Hon berättade bland annat om en specifik händelse i klassrummet nyligen, med en elev som uttryckt sig rasistiskt mot henne. I förra veckan bestämde sig Fatou Ström för att polisanmäla eleven.
Grundskolechefen på Gotland, Jörgen Norström, säger att han inte kan uttala sig om polisärendet. Men han berättar att han besökte Högbyskolan i förra veckan, samma dag som Fatou Ströms uttalande i GT.
– Jag åkte dit för att träffa personalen, för att göra upp bra strategier för hur vi ska gå vidare med det här – när skolan öppnar efter höstlovet. Vi kommer att inleda en utredning på plats, för att försöka få en bild av vad som egentligen har hänt.
Hur ska ni ska gå tillväga, mer konkret?
– Vi har upprättat en korttidsplan för att prata med dem som varit inblandade i första hand. Förvaltningen kommer att ha särskild personal på plats. Några kommer att ha fokus på eleverna, och prata med dem, andra med lärare och personal.
– Vårt fokus är att stödja Fatou, och ge det stöd hon vill ha. Men också elever och lärare.
Jörgen Nordström säger uttryckligen att det som Fatou Ström beskriver med rasism och kränkningar, inte är acceptabelt i den gotländska grundskolan.
– Det som har hänt är inte okej någonstans.
I övrigt, säger han, är hans uppfattning att skolledningen är "jättesnabba med att ta tag i saker när de inträffat".
Finns det anledning att se över arbetet, som med värdegrunderna, på Högby eller i den gotländska skolan överlag?
– Det är bra att det här lyfts till ytan, genom att Fatou gått ut och öppet berättat. Men jag tror att vi är väldigt bra på att jobba med det här i skolan överlag, även om vi såklart kan bli bättre.
– Nu är det fokus på stöd för Fatou och eleverna, men också till personalen i skolan. Min bild är att många känner sig utpekade i och med artikeln. Jag kan förstå att lärarna blir ledsna – det är deras skola, som de är stolta över och jobbar hårt för, som blir utpekad.
Har du varit i kontakt med Fatou Ström?
– Jag har sökt henne men inte fått svar. Men jag vet att hennes närmsta chef Lisa (Lisa Wanneby, reds anm.) som är biträdande rektor, har daglig kontakt i den mån som det går.
Linda Rung, ordförande på Lärarförbundet Gotland, är den som från fackligt håll varit inkopplad i ärendet, och haft kontakt med läraren Fatou Ström. Hon säger att det viktigaste nu, för skolan och förvaltningen, är att utreda vad som hänt.
– Det finns en utarbetad plan, en bra policy, och man behöver följa den.
I första hand handlar den om att ha möten – med elever, föräldrar, Fatou och skolledningen, enligt Linda Rung.
– Jag vet att man har haft samtal och min bild är att förvaltningen och skolledningen har en plan för fortsatt arbete.
Linda Rung har inte själv deltagit på några möten, men säger att hon förutsätter att utredningen redan är i full gång – även om det är höstlov just nu.
– Det är så allt måste starta, möten med elever, föräldrar och skolledning. Och samtal med Fatou. Jag skulle bli väldigt förvånad om det inte redan skett.
– Sen finns det olika vägar att gå, det är något som måste anpassas kopplat till individen, som vilket stöd Fatou i det här fallet vill ha. Det viktigaste är att ingen ska bli utsatt för kränkande behandling i skolan, vare sig det är en lärare eller en elev, säger Lina Rung.