Hade knivar med till simhallen – döms till villkorlig dom böter

Den man i 40-årsåldern som hade två knivar med sig vid ett besök i Hemsebadet har fått sin dom.

Mannen hade med sig två fällknivar till Hemsebadet och har dömts för brott mot knivlagen.

Mannen hade med sig två fällknivar till Hemsebadet och har dömts för brott mot knivlagen.

Foto: Dennis Pettersson

Hemse2024-06-12 05:45

Det var i slutet av april som mannen besökte badet. Med sig hade han två fällknivar, den ena med 2,5 centimeter blad och den andra med ett knivblad på 4,8 centimeter.

Enligt domen har mannen inte kunnat ge raka svar på varför han hade knivarna på sig. Han har bland annat sagt att de inte är hans, att han köpt dem på postorder, att han inte mindes att han hade dem med sig samt att han hade dem för att skrapa färg. Tingsrätten bedömer dock att mannen varit medveten att han haft knivarna med sig och att han därför ska dömas för brott mot knivlagen. 

Brottet har ett straffvärde på fängelsenivå, men tingsrätten anser ändå att det är rimligt med en villkorlig dom som påföljd i kombination med böter. Mannen döms till 60 dagsböter om 50 kronor vardera, vilket är det lägsta beloppet. Han får inte tillbaka knivarna.

Mannen är även misstänkt för olaga hot mot en man och en kvinna, ett ärende som inte är avgjort ännu. Han dömdes så sent som i september förra året till böter för vårdslöshet i trafik och har tidigare dömts för flera trafikförseelser samt villkorlig dom för skadegörelse.

Brott mot knivlagen kan ge böter eller fängelse i högst ett år. Om det handlar om ett grovt brott mot knivlagen kan det ge fängelse i lägst sex månader och högst två år. Även föremål som exempelvis karatepinnar, kaststjärnor och knogjärn omfattas av knivlagen.

Det finns undantag då det är tillåtet att ha kniv med sig, exempelvis vid en picknick, grillning, svampplockning eller om kniven behövs i arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!