För två veckor sedan öppnade intresseanmälan för Gotlandshems nybygge i kvarteret Nötskrikan i Hemse. De 16 nya lägenheterna innefattar fyra ettor, åtta två och en halvor, tre fyror och en femma. Hyrorna ligger mellan 7 910 kronor i månaden för den billigaste (etta på 35 kvadratmeter), och 21 816 kronor i månaden för den dyraste (femma på 121 kvadratmeter).
Trots höga hyror så menar Gotlandshems bostadsförmedlare Maria Granath att lägenheterna väckt intresse.
– Det är faktiskt femman som har väckt allra mest intresse. Det trodde man kanske inte, att den dyraste skulle vara mest intresse för. Två och en halvorna har också många intresserade. Ettorna och fyrorna är de lägenheter där intresset varit lite svalare, säger Maria Granath.
Totalt rör det sig om ett 20-tal som anmält sitt intresse för de nya lägenheterna.
– Det är några färre än vad vi har i övriga beståndet i Hemse, men inte så mycket färre. Även fast det är höga hyror så finns det ändå ett intresse från folk, säger Maria Granath.
Den som projektleder bygget är Jakob Ekwall. Att få in några större lägenheter i kvarteret ser han som ett lyft för området.
– Det blir ett bra komplement till det som redan finns. Det kommer bli ett väldigt diversifierat område.
Samtidigt som nybygget pågår för fullt, har redan befintliga lägenheter i området som ägs av Gotlandshem fått sig ett ansiktslyft.
– Det har blivit stor skillnad på de renoverade lägenheterna. Vi har bland annat bytt taken, fönster, målat, renoverat balkonger och loftgångar, bytt ytterbelysningen och det är en ny ventilation, säger Jakob Ekwall.
Att intresset är så pass stort som det är, trots höga hyror, förvånar inte Lina Runander, chef för kundservice på Gotlandshem.
– Vi har märkt att det saknats större lägenheter i Hemse och att det finns en efterfrågan. Att man får behålla sina ködagar har också hjälpt till att skapa intresse.
För drygt ett år sedan berättade Gotlandshems vd Joakim Martell att nybygget beräknades bli 20 miljoner dyrare än avsett. Gotlandshem valde att gå vidare med projektet, och byggkostnaderna ledde i sin tur till de höga hyrorna. Lina Runander menar att företaget alltid har – och fortsatt kommer – överväga huruvida det ska satsas på ett projekt eller inte.
– Vi ska finnas över hela ön och det är dyrt att bygga. Därför försöker vi bygga smart för att hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt, och att när bygget är klart, se till så att driften har en så låg kostnad som möjligt.