I april 2009 flyttades regionupplysningen till Hemse. Där sitter ett tiotal personer och svarar i telefon på regionens växelnummer. En av dem som jobbar på kontoret är Susanna Murman. Hon bor i Visby och pendlar dagligen till Hemse. Varje morgon tar hon bussen från stan, vilket tar en timme. Ibland passar inte bussarnas tider med hennes arbetstider och hon får då åka över Klintehamn, vilket tar en halvtimme extra. Trots att det krävs lite planering gällande logistiken tycker hon att det fungerar bra att jobba utanför Visby.
– Jag är van att pendla och på Gotland är det ju inte långt att pendla oavsett vart man ska, säger hon.
Hon är positiv till Claes Nysells (L) förslag om att flytta ut regionens förvaltningar till serviceorterna på Gotland.
– Jag tror att det är bra att utnyttja de platser som finns, säger hon.
Även Stefan Gahm som bor i Gerum är nöjd med telefonväxelns lokalisering i Hemse.
– Det är kanon. Att kontoret ligger i Hemse var en av anledningarna till att jag tackade ja till det här jobbet, säger han.
Han tycker att det, från politikernas sida, läggs alldeles för mycket fokus på Visby.
– Politiken har kapitulerat när det gäller urbaniseringen. Det jag tycker är viktigt, rent signalmässigt politiskt, är att det finns verksamhet här och att visa att det går att flytta verksamheter, speciellt de som inte är knutna till någon specifik plats, säger han.
Han tycker också att det är bra att regionen finns representerad utanför stan.
– Det är inte fel med tanke på alla nedläggningar av skolor på landsbygden, vilket skickar motsatt signal, säger han.
En annan fördel är att det finns gott om parkeringsplatser i Hemse.
– Du har problem med parkeringsplatser i Visby. Fundera då på att flytta ut verksamheten till en plats där man inte har samma problem. När man samlar alla verksamheter på en plats tänker man inte alltid på följderna, säger han.
Men det finns även de på kontoret som pendlar från Visby och tycker att det finns nackdelar med att jobba i Hemse. Några av de argument som förs fram är att det är dyrt och tidsödande att köra till jobbet. Kritiken handlar även om att de som arbetar i växeln i Hemse inte har någon kontakt med de som bor på orten.
– Idén om utlokalisering är bra och att det skapar jobb på landet är en sak, men då kan man ju flytta ut verksamheter som kommer medborgarna till del, säger en av medarbetarna som vill vara anonym.
Fackförbundet Vision har valt att inte kommentera förslaget om en utlokalisering av regionens förvaltningar.