Det var strax före sommaren som upptäckten gjordes. Hyresgäster i Gotlandshems kvarter Tjädern, kallat Tegelbacken, har sedan 1980-talet odlat på ett intilliggande område – utan tillåtelse. Något som fick markägaren, Region Gotland, att agera.
En möjlig lösning för att få fortsätta med odlingen presenterades för de boende.
– Det har varit väldigt upprört bland odlarna. Många är äldre och har ju odlat där i vad som känns som ”hundra år”. Men det krävs ju ett avtal för marken, något annat hade ju varit tjänstefel från regionens sida, säger Lotta Edlund från utvecklingsbolaget Knutpunkt Hemse.
Hon var med på det första mötet med regionens tjänsteperson, där de totalt åtta odlarna fick informationen om situationen.
– Det sista jag hörde efter det var att odlarna skulle hitta en egen lösning på egen hand.
De boende hade behövt bilda en ny förening för att kunna arrendera marken. Något de inte var beredda att göra, skulle det visa sig.
– Det riskerade att inte få någon lösning, vilket jag inte kände till förrän regionen kontakta oss på Knutpunkt Hemse, säger Lotta Edlund.
Utvecklingsbolaget nappade på idén om att de skulle gå in och teckna arrendeavtal med regionen, för att i sin tur hyra ut odlingslotterna till de boende – men också andra i Hemse.
– Det är det här som är plats- och landsbygdsutveckling. Och nu kan vi öppna för fler att ta del av odlingen. Det finns möjlighet till totalt 30 lotter på området.
Tanken är att de som odlat på platsen tills nu ska få välja lotter först. Någon gång under våren hoppas Knutpunkt Hemse kunna informera om det. Närmast gäller det att hitta en lösning på vattentillgången till odlingen.
– Vattnet är knäckfrågan. Vi arbetar både med en långsiktig och en kortsiktig lösning. En möjlighet, åtminstone till en början, är att kunna använda vatten från taken från Gotlandshems hus, säger Lotta Edlund.
I dagarna fick odlarna beskedet på ett möte i Hemse. På plats var Gösta Hägström, 81, som har odlat på platsen i 20 års tid.
– Det verkar ordna sig så det känns bra. Det är lite godare mat, det man odlar, än det man köper i affären, säger han.
Hur har stämningen varit?
– Folk har varit mer eller mindre arga. Det skulle bli så himla dyrt för oss att ordna med allt själva. Knutpunkten har lyckats få ner kostnaden och ska ha en eloge. Jag tror att det är bra om det kommer fler hit och använder området, det är lite tunnsått nu.