Vattenplask med allvar

Rapporter under de senaste åren har visat att simkunnigheten bland svenska barn sjunker. I lördags gjordes en insats för att få gotlänningarna att simma mer. Dörrarna till Hemsebadet stod öppna för alla som ville gratisbada.

Livräddning. Tuva Tuovinen, Sara Olsson och Tinne Olsson får hjälp av Niklas Olsson att få upp dockan till kanten. Men tjejerna klarade själva av att hämta den på bassängens botten, men kunde meddela att det var ett tungt jobb. Foto: Henrik Radhe

Livräddning. Tuva Tuovinen, Sara Olsson och Tinne Olsson får hjälp av Niklas Olsson att få upp dockan till kanten. Men tjejerna klarade själva av att hämta den på bassängens botten, men kunde meddela att det var ett tungt jobb. Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Hemse2012-01-30 04:00

Simkunnighetens dag anordnades på över hundra svenska badanläggningar i lördags och på Gotland uppmärksammade Hemsebadet Svenska simförbundets kampanj. Skolverket presenterade en rapport för två år sedan där man slog fast att över 8 procent av femteklassarna inte når de simmål som är uppsatta.

Pär Gustavsson, enhetschef på Hemsebadet, ser inte att det är riktigt så illa, men det behövs alltid insatser för att öka simkunnigheten.

- Den är god, men vi ska självklart sträva efter att hundra procent är simkunniga, säger han.

Att uppmärksamma simmandet handlar inte bara om att fokusera på att barn ska lära sig simma. Pär Gustavsson menar att det finns anledning för alla att se över sina simvanor.

- Man kanske inte bibehåller sin kondition och teknik som man hade förr. Så tror man att man är 20 igen och ger sig ut på sjön, säger han och rekommenderar simning åtminstone en gång i månaden för att hålla kunskaperna igång.


Vattenrädsla
Hemsebadet höll inte bara öppet för simning, lek och plask utan besökarna kunde även prova på att hämta en livräddningsdocka på bassängens botten, kasta och simma med livboj och lära sig hur en hjärtstartare fungerar.

Amy Barnes var en av dem som fanns på plats för att tillsammans med sin pappa prova på att bli livräddad.

- Jag har lärt mig med skolan förut, men det är roligt att bli indragen, sa hon precis efter att hon tagit sig ur livbojen.

Den vanligaste orsaken till att barn inte lär sig att simma är rädsla för vatten, något som Amy Barnes kan känna då och då.

- Jo, ibland när man badar i havet.

En som badar ganska ofta är 9 -åriga Moa Jensen från Hemse. Hon är i simhallen varannan vecka, men i lördags tyckte hon att det var extra kul.

- Det här var en lyxig dag, sa hon och syftade nog mest på fikat som såldes till förmån för Barncancerfonden.

Simkunnig är den som faller i vattnet, får huvudet under ytan och efter att ha tagit sig upp till ytan, på djupt vatten simmar 200 m varav 50m ryggsim i en följd

Simkunnighetsdefinitonen är gemensam för de nordiska länderna.

Källa: Svenska simförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om