Vilket drag på torgdagen

Hemse torgdag är ett måste för gotlänningar i allmänhet och Suderbor i synnerhet.- Handeln är bra men bäst är alla människor här och att man träffar gamla kompisar.

Sockervadd med färg. Jessica Urelind och Zanna Dunstrand gillar spunnet socker.

Sockervadd med färg. Jessica Urelind och Zanna Dunstrand gillar spunnet socker.

Foto: Henrik Radhe

Hemse2010-10-07 04:00
GA fångar Jessica Urelind och Zanna Larsson på språng med var sin sockervadd.
- Vi ska sjunga snart och är inte lediga från skolan, säger tjejerna som går i Högsbyskolans musikklass.
Utanför fiskaffären ringlar kön lång. Klockan kvart i tolv är det en kvarts väntan för att komma fram till disken med havets läckerheter.
- Det är väntan värd, säger en kund med rökta strömmingsflundror och krabba i blick.
Dragspelsmusik mellan stånden får torgdagsbesökarna att stanna upp. Det är Yvonne och Martin Karlsson som har tagit med durspelen.
- Resumé till mänskligheten av Risto Leino passar bra i dag. Annars spelar vi mest gammeltjosan.
- Då börjar folk att dansa och många ungdomar gör tummen upp. Det tycker vi är kul, säger duon som kallar sig Täurdraget.
Benny Österberg kastar pengar i sjön men inte utan skäl. IF Hansa-Hoburg samlar in pengar till verksamheten och Benny är en av många som ger en slant till verksamheten.
- Pengarna går till en god sak, bland annat till hallhyra. Antalet ungdomar som engagerar sig i lagidrott blir allt färre, berättar Roger i idrottsföreningen.
Patrik Anderssons säljande snack lockar kunder till ståndet med hackelsemaskinen där extra tillbehör och en övningslök ingår i torgdagens extrapirs.
- Det tar inte längre tid att öppna en burk med krossade tomater från Kina än att själv hacka en närproducerad tomat.
- Då vet man dessutom varifrån den kommer, säger han.

Torgdagslunch
Bakad potatis, hamburgare, korv med bröd, strömmingsburgare och rökt lax i tunnbrödsrulle hör till torgdagens läckerheter att äta på stående fot och som gående bord.
- Sockervadd är heller inte dumt som lunch betraktat, menar Jessica Urelind och Zanna Dunstrand.
- Jag gillar bakad potatis men det gör inte min man, säger Eivor Larsson med en fullmatad pära i handen.
- Korv med brö, ingen kö, konstaterar Harriet och Dage Winlöv från Hablingbo.
UF Brödpåsen hör till nyheterna på Hemse torgdag.
I ståndet står två elever från Donnergymnasiet och säljer vaniljbullar, chokladskorpor och syltkakor.
- Vi går tredje året på livsmedelsprogrammet och bakar själva i skolans kök. Det är vår första marknad och ett test. Vi kör ut också ut våra bakverk till kunderna efter beställning, berättar Daniella Agye och Linnéa Thomsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!