GA kunde igår redogöra för den rödgröna majoritetens budgetförslag för nästa år. Här ingår satsningar på baden i både Hemse och Visby.
Efter den senaste månadens rapporter om den ovissa framtiden för Hemsebadet slår majoriteten fast att man både vill säkra tillgången till bad på södra Gotland, och utveckla det bad som finns.
– Vi kan inte bara ha ett bad på ön, förklarar regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).
På Hemsebadet måste dyr teknik bytas ut samtidigt som armering rostar. Ingen vet hur mycket det kommer att kosta, men tekniska nämnden har fått i uppdrag att ta fram en plan för investeringsbehovet.
– Vi har varit oroliga för att det var lika dåligt som i Roma och att badet skulle stängas, säger Solveig Wallin som är ordförande för PRO Hemseorten.
I Hemse slår man vakt om sitt bad. Hemsebadet lockar med sina tre bassänger besökare från hela Gotland.
– De är en av de parametrar som bidrar till att vi kan ha den service som vi har, säger Allan Båtelsson, ordförande för Knutpunkt Hemse.
Tatjana Kozlova, som leder vattengymnastik på badet, vågar dock ännu inte lita på att faran är över.
– Jag litar inte hundraprocentigt på det förrän det finns på papper att regionen har medel till en renovering.
Kanske gör hon rätt i att ha försiktiga förväntningar, för Meit Fohlin lovar inte att beslutet står fast om renoveringskostnaderna skenar iväg:
– Det får vi i så fall ta ställning till då, säger hon.
I sitt budgetförslag väljer majoriteten också att tidigarelägga förstudien för ett nytt bad i Visby. Den skulle göras 2020, men genomförs nu redan nästa år. Det är stängningen av Romabadet som påskyndar processen.
När ett nytt bad kan stå klart vågar Meit Fohlin dock inte sia om.
– Vi måste ha en hållbar ekonomi och planerna måste samordnas med andra behov, men vi tidigarelägger förstudien för att vi vill få till ett nytt badhus snarare förr än senare, säger hon.
Förstudien ska kartlägga idrottens, föreningslivets och allmänhetens behov, men ta fram förslag till var ett framtida badhus kan placeras.
– Det finns fördelar med att samlokalisera med en annan idrottsanläggning, men det finns sådant som talar för att lägga badhuset centralt för att stärka upp stadskärnan, säger Meit Fohlin.
Vad händer med era planer om det blir maktskifte nästa år?
– Förstudien som ska göras nästa år blir klar i alla fall, men visst spelar det roll vilken majoritet man har och hur den prioriterar, säger Meit Fohlin.