– Det kan bli väldigt varmt på bara fem minuter om det är soligt ute, säger Lena Jacobsson, förundersökningsledare på djurskyddspolisen.
Ett vanligt misstag är att hundägarna missbedömer hur fort bilen kan förvandlas till en dödsfälla.
– Man kanske bara ska in och handla och ställer bilen på en stor parkering när det är molnigt. Under tiden du går in och handlar kommer solen fram, och då går det jättefort, det blir gräsligt varmt. Då hjälper det inte så mycket att man vevat ner rutan några centimeter, säger Lena Jacobsson.
Enligt henne finns det ingen direkt manual för hur man ska göra om man ser en lidande hund i en varm bil.
– Det beror på omständigheterna, men framförallt ska man inte lämna hunden, försök att få tag i bilägaren via registreringsskylten, säger hon.
Det går även att kontakta polisen så att de får komma.
– Det är kanske bättre att polisen slår sönder bilrutan än att man gör det själv, men lagen säger att man får använda det våld som situationen kräver, säger hon.
Enligt Lena Jacobsson ska man tänka på samma sätt med hundar som när det gäller ett spädbarn.
– Man lämnar ju inte ett spädbarn i en varm bil, och hundar är ännu känsligare än barn, säger hon.
Hundar blir snabbt uttorkade och har svårt att svettas. De svettas bara genom tassarna och nosen medan vi människor svettas på hela kroppen.
I polisregion Stockholm, som består av Stockholm och Gotland, anmäls varje år mellan fem och tio fall av djurplågeri där en hund lämnats i en alltför varm bil.