Gotländsk arkeolog gjorde ett ovanligt fynd

Arkeologen Maria Lingström kallades till Biskops Arnö i samband med ledningsdragning. Med hjälp av sin metalldetektor hittade hon då en medeltida sigillstämpel i brons.

Det notissigll som 
Maria Lingström påträffade på Biskops Arnö.

Det notissigll som Maria Lingström påträffade på Biskops Arnö.

Foto:

historia2018-09-25 08:00

Maria Lingström är bördig från Mästerby och har under flera år lett utgrävningar för att bevisa att historierna om slaget i socknen efter Valdemar Atterdags gotländska landstigning 1361 är sanna. Men det går förstås att göra fynd även på andra platser i landet.

Till vardags arbetar Maria Lingström för Statens historiska museum inom avdelningen Arkeologerna och tillhör där Uppsala- och Stockholmsregionen vilket innebär arbete i främst Mälardalen. När GA når henne befinner hon sig i Västerås på jobb.

Det var under ett uppdrag på Biskops Arnö, en ö i Mälaren, i mitten av augusti som sigillfyndet gjordes.

– Det skedde under en mindre schaktningsövervakning vid vattenanslutningsarbeten. Jag var själv ute på den och skulle metalldetektera. De lager jag grävde i var mest 1700-tal. Plötsligt hittade jag det här föremålet, jag såg med en gång att det var något medeltida och något bra. Det blev det enda medeltida fyndet.

Hon tänkte först att det var något beslag men när hon såg att det var bokstäver av medeltida stil på föremålet kontaktades riksheraldikern för ett säkert svar på vad det var. Och fyndet visade sig vara en sigillstämpel från 1300-talet med ärkebiskop Petrus Philippis efternamn på.

– Det är sällan man hittar kyrkliga stampar, lite vanligare med sådana tillhörande andra samhällsklasser som handelsmän. Det speciella med denna var att den var förstörd och konservatorn kunde se att den var förstörd för länge sen.

– Fyndet skedde 70 meter från där ärkebiskopsborgen låg så det kan ha åkt ut med resten av skräpet.

Ärkebiskopsborgen är känd och delar av källaren finns kvar. På Biskops Arnö finns en folkhögskola och på skolan finns en liten utställning om borgen. De vill gärna låna sigillet.

– Så det är väldigt häftigt att hitta något som tillhör den person som lät uppföra borgen. Det var också väldigt roligt att göra det med den metod jag jobbar med, metalldetektor. Annars hade jag inte kunnat göra fyndet eftersom det är så litet.

Det är nu på konservering och sedan bestämmer Riksantikvarieämbetet om fyndfördelningen

Och när gräver du härnäst i Mästerby?

– Planen är i höst men det är så mycket jobb nu så jag kanske inte får tjänstledigt, konstaterar Maria Lingström.

Sigillstämpeln

En stamp är en graverad stämpel för avtryck i vax eller lack och fungerade som en namnteckning.

Den som nu hittats är en del, cirka 2 gånger 4 centimeter. Den har med all sannolikhet tillhört ärkebiskopen Petrus Philippi eftersom den bär dennes efternamn spegelvänt. Stampen är tillverkad av en kopparlegering.

Att förstöra stampen var ett helt naturligt förfarande när en ärkebiskop dog. Detta för att ingen skulle kunna använda dem innan det var allmänt känt att vederbörande biskop var död.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!