Stöd för historiskt matprojekt

Ett nytt projekt som handlar om gotländsk mat i historiskt perspektiv får stöd från Jordbruksverket. I samarbete med Gotlands Museum och hembygdsföreningar ska projektledaren samla in kunskap om öns måltidshistoria.

Strömmingen har också bidragit med proteiner i långeliga tider.

Strömmingen har också bidragit med proteiner i långeliga tider.

Foto: Leif R Jansson/TT

Historieätare (GT)2017-12-19 09:00

Idén med projektet är att ta fram ett antal menyer baserade på traditionella gotländska maträtter. Bakom projektansökan för "Gotland på menyn i 1 000 år" står Hanna Tunberg, Vibble. Hon är utbildad arkeolog och har arbetat med historiska maträtter i flera andra sammanhang tidigare. Tillsammans med Daniel Serra har hon skrivit två kokböcker med historiska teman; "En sås av ringa värde och andra medeltida rätter" och "An Early Meal" om vad man kan tänkas ha ätit under vikingatiden. Hon är också sommelier, med särskilt intresse för öl och whisky.

– Jag hoppas få med så många som möjligt i projektet, så att vi kan skapa en gemensam mathistorisk plattform, säger Hanna Tunberg till Gotlands Tidningar.

Råvaror, grödor och kryddor från Gotland ska ringas in i projektet. Minst åtta livsmedelsproducenter och minst fyra kulturmiljöer ska involveras. Utifrån kartläggningen ska man sedan skapa menyer kopplad till de olika kulturmiljöerna. Det hela ska också dokumenteras i en trycksak.

Totalkostnaden för projektet har angetts till cirka 350 000 kronor. Jordbruksverket har fattat beslut om stöd med maximalt 266 000 kronor. För att projektet ska realiseras behövs stöd också från Region Gotland för den resterande delen. Sammantaget kommer 40 procent av finansieringen från EU:s jordbruksfond för lantbruksutveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om