Få hämtar borttappade föremål hos polisen

Under sommaren ökar andelen borttappade föremål på hittegodsavdelningen vid polisstationen i Visby. "Vi kallar in extra personal, annars räcker vi inte till" säger handläggaren Ulrica Härnlöv.

Handläggaren Ulrica Härnlöv har arbetat på polisen i 16 år.

Handläggaren Ulrica Härnlöv har arbetat på polisen i 16 år.

Foto: Filippa Rogvall

HITTEGODS2016-08-02 06:45

På polisens hittegodsavdelning är det högt tryck på sommaren, i takt med att fler besöker ön. Kvarglömda saker från Gotlandsfärjorna och krogarna i Visby är bland det vanligaste som lämnas in.

– Destination Gotland är nog de som hör av sig mest, eftersom det är så mycket som glöms på båtarna, säger handläggaren Christine Hedman från Stockholmspolisen, som är stationerad i Visby under åtta veckor.

– Vi kallar in extra personal under sommaren, annars räcker vi inte till, säger kollegan Ulrica Härnlöv.

Totalt är de fyra handläggare som sköter reception, hittegods och passärenden – som även de ökar just nu eftersom det är svårt att få tider för att ansöka om pass på fastlandet.

Det vanligaste hittegodset som polisen får in är mobiltelefoner, väskor, datorer, nycklar – och en hel del cyklar.

– Många studenter hör av sig och vill köpa en billig cykel, men vi får tyvärr inte sälja dem. Får vi in något som kan identifiera ägaren ringer vi upp, men jag skulle önska att fler kom in och frågade efter sina saker, säger Ulrica Härnlöv.

Föremålen handläggs i polisens register och förvaras där i tre månader innan de går till auktion. Föremål som kan lagra information, som minneskort, datorer och mobiler, förstörs.

Förra veckan skrev Helagotland.se om en förlovningsring som var på vift. Mannen som lämnade in ringen bad polisen att höra av sig om ringen kommer tillbaka till sin ägare.

– Ringen är fortfarande kvar hos oss. Men om någon ber om det kan vi skicka ett brev till hittaren när något är återlämnat. Oftast gäller det om man har begärt hittelön, säger Ulrica Härnlöv.

Den som lämnar in någonting upphittat kan man begära en hittelön som uppgår i 10 procent av föremålets nuvarande värde. Då är det upp till polisen att bedöma värdet.

– Ibland söker vi på nätet, eller om det är till exempel en ring går vi ner till guldbutiken och frågar. Det dyraste jag har varit med om var en ring värd 20 000 kronor, då fick ägaren betala 2000 kronor. Det var ett barn som hade hittat och lämnat in ringen, så det var jätteroligt. De flesta är väldigt tacksamma över att få tillbaka sina saker.

Ulrica Härnlöv märker att sociala medier allt oftare ersätter deras arbete.

– Många går själva ut med efterlysningar innan de lämnar över sakerna till oss, det har haft en stor genomslagskraft och är ofta väldigt effektivt.

Till de lite mer ovanliga fynden som folk lämnar in hör hundar, råttor och sköldpaddor.

– Eftersom jag inte tycker om råttor är det inte särskilt roligt när någon kommer in med en. Men allt det här ingår i uppdraget, att serva allmänheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om