Arendt och Ulla sköter sin uppgift i ur och skur

Väderstationen i Hoburg uppmätte flest soltimmar i hela Sverige under 2021. Där håller Ulla Märtha Wärst och Arendt Engström stenkoll på vädret året om.

Varje dag ska nederbörden mätas och rapporteras. I Hoburg är det klimatobservatörerna Arendt Engström och Ulla Märtha Wärst som delar på uppdraget.

Varje dag ska nederbörden mätas och rapporteras. I Hoburg är det klimatobservatörerna Arendt Engström och Ulla Märtha Wärst som delar på uppdraget.

Foto: Sofie Regnander

Hoburg2022-01-18 11:30

Enligt SMHI var 2021 ett övervägande soligt år, men utan några rekordvärden. På Gotland kunde man i alla fall stoltsera med flest soltimmar i landet – 2 202 timmar i Visby, och allra flest i Hoburg med 2 249 soltimmar. 

undefined
Väderstationen i Hoburg.

Vid fyren i Hoburg har man observerat och gjort vädermätningar sedan slutet av 1800-talet. I dag bor klimatobservatörerna Arendt Engström och Ulla Märtha Wärst i fyrväktarbostäderna. Arendt flyttade hit redan 1978. 

– Jag var sex år på Sandön innan dess så det blir snart 50 år som jag rapporterat in vädret till SMHI, säger Arendt.

– Du har ju till och med fått guldmedalj från staten, säger Ulla Märtha Wärst som flyttade hit 1984. 

Hon är i grunden sjuksköterska och jobbade flera år inom äldrevården, men har hjälpt till med rapporteringen och nu delar de på uppdraget.

Hur skulle ni vilja sammanfatta vädret 2021?

– Det var väl egentligen ett ganska normalt år med tanke på klimatomställningen. Det har varken varit för torrt eller vått, säger Arendt.

– Jag tycker att vi fick ganska mycket regn ändå och vi slog faktiskt dygnsrekordet i nederbörd en dag i december när vi fick 30,3 millimeter nederbörd, sticker Ulla Märtha in. 

Väderobservationer och mätningar har genomförts vid Hoburgs fyr sedan 1879. För det långsiktiga arbetet fick stationen för några år sedan den fina utmärkelsen "Centennial station" från världsmeteorologiorganisationen WMO. Syftet med utmärkelsen är att betona vikten av långa mätserier för prognoser och klimatforskning och delas ut till vissa utvalda stationer som verkat i mer än hundra år.

undefined
Varje dag ska nederbörden mätas och rapporteras. I Hoburg är det klimatobservatörerna Arendt Engström och Ulla Märtha Wärst som delar på uppdraget.

Mycket har förändrats sedan Arendts och Ulla Märtha kom hit. Då skulle vädret rapporteras var tredje timme, dygnet runt. Sedan 2012 sker mycket av rapporteringen automatiskt via mätinstrumenten i den meteorologiska stationen nedanför fyren. 

– Det kan nästan kännas som att vi har semester nu, skrattar Arendt.

De uppgifter som kvarstår, förutom att ha uppsikt och putsa på de automatiska instrumenten då och då, är mätningar av nederbördsmängden en gång om dagen, snödjup (när det finns någon snö) och ytvattentemperatur tre dagar i veckan.

undefined
Arendt Engström förklarar hur den gamla solmätaren som användes innan automatiseringen fungerar.

– Vi är ganska unika för det finns bara en till station i landet som mäter ytvattentemperaturen och det är vid Svenska Högarna. Det börjar bli en lång mätserie nu som kan komma att ha betydelse för framtida klimatforskning, säger Arnendt.

På sikt – hur märker ni av klimatförändringarna?

– Det är ju inte alls samma vintrar som det var för 40 år sedan, säger Arendt.

– Och inte ens som det var för 10 år sedan, säger Ulla Märtha och fortsätter:

– Vi hade jättemycket snö här förr. Sen kändes det som att vintrarna bara slutade existera. Jag tror jag mätt 3 centimeter som djupast de senaste åren.

undefined
I Hoburg är man stolt över den fina utmärkelsen från WMO.

Enligt SMHI preliminära sammanfattning blev sommaren 2021 på flera håll i sydöstra Sverige en av de sammantaget varmaste som observerats. I småländska Målilla uppmättes 34,6 grader den 18 och 19 juni. Det är landets högsta junitemperatur sedan 1947.

Hoburg hade den näst varmaste sommaren efter 2018 och Gotska Sandön fick den varmaste sommaren tillsammans med 2018, sedan mätningarna inleddes 1879. Sommarens högsta temperatur på Gotland, 31 grader, noterades i Visby den 20 juni.

Den lägsta temperaturen på Gotland under 2021 stannade på minus 15 grader och uppmättes även den i Visby den 22 december. 

Den lägsta temperaturen i landet, 43,8 minusgrader, uppmättes i Naimakka i december.

undefined
Genom kulan i den vackra gamla solmätaren kan man skåda Hoburgs fyr.

Nederbörden var något rikligare på Gotland 2021. I Visby och Hoburg uppmättes 555 millimeter respektive 424 millimeter år 2020. Bara i januari förra året föll det 125 millimeter respektive 103 millimeter regn i Visby respektive Hoburg. Det kan jämföras med januari 2020 då nederbörden noterades till 33 respektive 37 millimeter för Visby och Hoburg.  

Vid klimatstationen i Hoburg är man inte så lite stolt över sitt värv och sin anläggning. Både Arendt och Ulla Märtha säger att de kommer att hålla på tills de dör.

– Så enkelt är det. Jag har hört talas om en privatobservatör som var 99 år. När en inspektör från SMHI kom på besök stod 99-åringen och högg ved och sa till inspektören att: "Ger du mig sparken då dör jag direkt", så han fick fortsätta, skrattar Arendt. 

Känns det som en meningsfull uppgift, som att ni är en del av något viktigt?

– Jo, det upplever jag det som. Jag har trivts att jobba för vädertjänsten. Man är en liten kugge, men viktig ändå inbillar jag mig.

Vädret 2021

Årets högsta temperatur blev 34,6 grader i Målilla den 18 och 19 juni. Årets lägsta temperatur 43,8 minusgrader i Naimakka den 6 december.

Årets största dygnsnederbörd, 161,6 millimeter, noterades den 17 augusti i Gävle

Årets största snödjup, 155 centimeter noterades i Katterjåk den 8 och 9 april.

Flest soltimmar, 2 249, noterades i Hoburg.

I svenska kustfarvatten var det inte ett enda tillfälle med stormvindar under 2021, vilket inte inträffat under något helt kalenderår förut. 

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!