Rektorn sa upp sig. Utvecklingsbolaget Knutpunkt Hemse berättade om kaos och mobbning i en skrivelse till skolpolitikerna. En facklig företrädare talade om ”krissituation utan motstycke”. Samtidigt skickade grundskolechefen Torsten Flemming ut ett meddelande till föräldrarna om att det kunde bli aktuellt med tvångsförflyttning av lärare eller elever.
Men någon vecka senare är bilden utåt en helt annan. Knutpunkt Hemse har plockat bort skivelsen från sin hemsida och Torsten Flemming förklarar på ett föräldramöte att mediebilden av Högbyskolans kris känns ”främmande och osann”.
Så vad är sant och vad är falskt? Hur allvarlig är egentligen krisen på Högbyskolan?
Studieresultaten vittnar inte om något katastrofläge. I en jämförelse med övriga högstadieskolor på ön ligger Högbyskolan hyggligt till. Förra veckan fick Skolinspektionen in en anmälan om att en elev inte får den anpassning av undervisningen som eleven behöver, men under hela 2016 har regionen inte fått in något skriftligt klagomål på skolan.
Men det bubblar under ytan. GA har talat med flera föräldrar som är djupt missnöjda situationen på skolan. För barnens skull vill de inte träda fram med namn och en av dem förklarar att det också är skälet till att de inte har anmält skolan till skolinspektionen.
– Jag är rädd att de kan ta ut det på mitt barn. Jag anmäler inte förrän jag har fått mitt barn därifrån, säger en av föräldrarna.
Kritiken är allvarlig. Föräldrarna vittnar om mobbning, brist på pedagogiska resurser och särskilt stöd. Ett barn blev av med sin specialpedagog utan att föräldrarna ens informerades.
Det som framför allt genomsyrar kritiken är bristen på kommunikation både inom skolan och mellan skolan och föräldrarna. I ett fall kom föräldrar överens med skolledningen om åtgärder som skulle sättas in, men den informationen förmedlades aldrig till de berörda lärarna.
En förälder har flera gånger fått erfara att det är långt mellan ord och handling. Av den anledningen är hon lite uppgiven och tveksam till om åtgärdsplanen kan vända utvecklingen på Högby. ”Jag litar inte på att det blir någon förändring förrän jag ser den”, säger hon.
Media var inte välkomna till föräldramötet förra veckan där åtgärdsplanen presenterades. På mötet uppmanade grundskolechefen föräldrarna att inte ”gräva i det gamla” och tänka på hur de talar om skolan. Men de föräldrar som GA talar med tycker att problemen behöver komma upp till ytan, även om det kan ge skolan dåligt rykte:
– Jag har försökt att tala med dem ända sedan min son gick i förskoleklass men det händer ju ingenting, säger en mamma.
– Om man inte erkänner att man har problem kan man inte göra någonting åt dem, säger en pappa.
Torsten Flemming tycker dock inte att han har försökt att mörka problemen på skolan. Tvärtom funderar han i dag på om man inledningsvis var för öppen om situationen.
– Det blir väldigt dramatiskt när en ny rektor hoppar av, men sedan gick flera in och spädde på den bilden. Vi är rädda om skolans rykte. Det är jätteviktigt att det finns en positiv aura runt en skola.
Högbyskolan är i kris. Det sticker Torsten Flemming inte under stol med. Ovanligt många elever har behov av särskilt stöd och skolan har inte kunnat ge dem det stödet.
– Man har också fastnat i något som inte är bra. Det finns en kultur bland föräldrar och barn att skolan inte är viktig.
Krisstämpeln har dock fört med sig något gott också, konstaterar Torsten Flemming:
– När det blir kris ställer folk upp. I dag har vi rekryterat både NO- och engelskalärare och en specialpedagog.