Redan många klagomål på krogbullret

Med sommaren kommer ljudet och bullret från krogarna, och värst är det i innerstan runt Stora torget. Men regionen har svårt att följa upp klagomål som är anonyma – vilket de flesta är.

Sommaren är högtid för buller - och värst är det runt Stora torget i Visby innerstad.

Sommaren är högtid för buller - och värst är det runt Stora torget i Visby innerstad.

Foto: David Magnusson / SvD / TT

Högljudda krogar2017-06-28 10:31

Sedan början på maj har det kommit in 15 klagomål på höga ljudnivåer i innerstan – och det är bara början. Sommartid innebär bullertid i innerstan, enligt Mattias Andersson, miljöinspektör på Region Gotland.

– Det är nu som vi jobbar som mest och får in flest klagomål, det brukar komma igång ordentligt kring Almedalsveckan. Invigningskvällarna är också klassiker, då får vi alltid klagomål.

Enligt honom har krogarna ofta höga ljudnivåer, speciellt kring Stora torget där det finns flera verksamheter som har musik.

– Väldigt ofta är det för höga nivåer, men sedan när vi kommer och mäter kan det vara lugnare. Vi kan tyvärr inte ha jour dygnet runt och åka och mäta direkt på alla klagomål som kommer in. Jag tror att det finns ett stort mörkertal kring för höga ljudnivåer, vissa gotlänningar väljer att åka ut på landet under exempelvis Stockholmsveckan (vecka 29, reds anm) för att slippa bullret. Det är absolut inte acceptabelt att det ska vara så, säger Mattias Andersson.

Ljudnivåerna får ligga på max 25 decibel inomhus hos grannar och 60 decibel direkt utanför verksamheten. När ett klagomål inkommit till regionen blir krögarna informerade om detta. Får man sedan in flera klagomål meddelar man krögarna om att ljudmätningar kommer att göras, och om dessa sedan visar en otillåten bullernivå får krögarna ett vitesföreläggande. Om nivåerna efter detta fortfarande är för höga kan vite dömas ut – men det är sällan det går så långt, säger Mattias Andersson.

– Jag har jobbat här i tre år och det har aldrig hänt att vi faktiskt dömt ut vite. Det ska mycket till för att vi ska göra det. När vi tar kontakt med krögarna brukar de lyssna.

Men det finns ett stort problem kring att hålla koll på ljudnivåerna i stan.

– Det ställer till det för oss en hel del att många skickar in klagomålen anonymt. Vi måste ju mäta ljudnivåerna hemma hos någon och om de anmäler anonymt kan vi inte göra det. Det gör det svårt för oss att gå vidare med klagomålen.

Majoriteten av klagomålen som kommit in de senaste två månaderna gäller ljud från Krönet och Rosengården i innerstan, och då från invigningskvällarna. Men Rosengårdens ägare Henrik Westerlund menar att man håller sig inom nivåerna.

– Enligt de mätningar vi gör håller vi oss inom nivåerna. Vi hade en kväll då vi vet att vi översteg nivåerna, då hade jag ny personal och ett nytt ljudsystem, och det är självklart beklagligt att det blir så.

Även han menar att det är svårt att gå vidare med anonyma klagomål.

– Vår ambition är alltid att hålla oss inom nivåerna, men det blir svårt om klagomålen som kommer in är anonyma. Det omöjliggör ju för oss att prata med dem och göra analyser av ljudnivåerna hemma hos dem.

Så anmäler du hög bullernivå

Om du upplever ett bullerproblem i din bostad ska du i första hand vända dig till din fastighetsägare. Om det är en verksamhet utanför som orsakar störningen, vänder du dig istället till de ansvariga på den verksamheten. Om detta inte ger något resultat kan du höra av dig till miljö- och hälsoskyddsenheten på Region Gotland för att göra en officiellt klagoanmälan. De nås på nummer: 0498-26 90 00

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om