Gäststuga i Hogrän blev länsstyrelsekontor

”Att hemarbetet fortsätter i höst är lite tråkigt, men vi är beredda på det. Och det är nödvändigt”, säger Suzanne Barton som är integrationsstrateg vid länsstyrelsen.

Förra veckan kom Folkhälsomyndigheten med rekommendationen att fortsätta arbete hemma även under hösten. För Suzanne Barton innebär det att arbetsplatsen i gäststugan blir kvar ett tag till.

Förra veckan kom Folkhälsomyndigheten med rekommendationen att fortsätta arbete hemma även under hösten. För Suzanne Barton innebär det att arbetsplatsen i gäststugan blir kvar ett tag till.

Foto: Dennis Pettersson

Hogrän2020-08-06 07:30

– När jag ska skriva är jag lika effektiv hemma som på kontoret. Men jag saknar kollegorna, och korridorsnacket. Där föds många idéer. Det blir aldrig lika spontant när man håller möten på Skype, säger hon.

Suzanne Barton kan summera några månader då det mesta av jobbet gjorts hemma i Hogrän. Vid påsk uppmanade länsstyrelsen sina anställda att så mycket som möjligt arbeta hemifrån för att minska risken för smittspridning.

Vid Gervalds har gäststugan blivit kontor. På köksbänken står dator och skärm. Suzanne Barton står och arbetar för det mesta och på golvet ligger en ståmatta som hon köpt för egna pengar.

– Det är kanske inte så jätteergonomiskt, men jag är privilegierad som kan ha stugan som kontor, tycker hon.

Arbetet med integration, barnrätt och föräldrastöd innebär många möten, som med hemarbetet blivit digitala.

– Uppkopplingen i gäststugan är lite svajig. Det har hänt att jag blivit utslängd från Skype och inte lyckats koppla upp mig igen. Numera sitter jag inne i huset när jag har möten, utom när jag själv leder dem. Då åker jag in till kontoret för att vara riktigt säker på att allt fungerar, berättar hon.

– Det är en speciell känsla att komma in till länsstyrelsen. Man märker att många inte är där, för det är tomt på parkeringen. Vi har inte längre några stora kafémöten, utan ses nästan bara enhetsvis.

Några arbetsuppgifter, som att kolla posten och diarieföra ärenden, måste göras på kontoret.

– Vi som arbetar i länsstyrelsens sociala kluster delar på de uppgifterna, så jag är väl på kontoret en dag i veckan, säger Suzanne Barton.

Att hålla isär jobb och fritid har varit en utmaning.

– Det är viktigt att hålla på rutinerna och se till att plocka bort jobbet när arbetsdagen är slut.

Suzanne Barton har två barn, som fått finna sig i att på väg hem i skolbussen ibland få ett sms med ”kom inte in i vardagsrummet när ni kommer hem. Jag sitter i möte”.

– Det har gått bra med barnen. De är stora och förstår att de inte ska störa när jag jobbar. Det är lite svårare med våra två hundar. De vill gärna vara där jag är.

Suzanne Barton tycker att det finns flera lärdomar att dra av hemarbetet.

– Sätten att hålla digitala möten utvecklas hela tiden, och vi blir bättre och bättre. I framtiden behöver vi nog inte resa till fastlandet lika ofta för att delta i möten. Det fungerar att träffas digitalt.

Karta: Hogrän
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!