"Satsa i stället för att lägga ner"

- Vi tar intryck av ert engagemang. Men vi måste också se till helheten över ön, sa Anders Larsson (C) när föräldrarna i Hogrän i går kväll mötte några av politikerna i barn- och utbildningsnämnden.

Initiativtagare. Helén Högberg engagerar sig starkt för att dörren till Hogrän skola inte ska stänga för gott och lockade fem skolpolitiker till mötet i går kväll. foto: kajsa sundberg

Initiativtagare. Helén Högberg engagerar sig starkt för att dörren till Hogrän skola inte ska stänga för gott och lockade fem skolpolitiker till mötet i går kväll. foto: kajsa sundberg

Foto: Kajsa Sundberg

hogrän2011-03-31 04:00

För dem som kämpar för att nämnden den 13 april inte ska fatta beslut om att lägga ner Hogrän skola, kan gårdagens möte inte ha känts helt hoppfullt.

Brittis Benzler (V), Anders Larsson (C), Lena Eneqvist (S), Lisbeth Bokelund (MP) och Meit Fohlin (S) ägnade mycket energi åt att förklara vad som talar emot en fortsättning för skolan.

Föräldrarna försökte däremot få gehör för sina förslag om hur man skulle kunna säkra framtiden och få fler elever till skolan.

- Hur stort intryck tar ni av de här föräldrarnas jätteengagemang? frågade prästen Monica May, en av fyrtiotalet deltagare på mötet.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Brittis Benzler menade liksom Anders Larsson att de lyssnar.

- Vad ni säger är en viktig parameter, elevprognosen en annan, sa Brittis Benzler.

Hon öppnade för möjligheten att på föräldrarnas förslag noggrannare undersöka hur många som vill ha sina barn i Hogrän i framtiden.

Skolans föräldraförening menar att det finns många i närområdet som skulle välja Hogrän skola om den inte levde med ett ständigt nerläggningshot, och om det gick skolbussar dit.


"Gör mer reklam"
Enligt prognoserna finns det underlag för uppemot 60 barn i skolan inom några år. Och det är vad Brittis Benzler menar måste till för att en liten landsbygdsskola ska kunna vara kvar.

- Gör mer reklam för de små skolorna och satsa på dem i stället för att skapa osäkerhet, sa en av föräldrarna med hänvisning till att politikerna redan 2007 flaggade för att Hogrän var i farozonen.

- Ni borde fundera mer på vad ni som politiker kan göra för att öka elevunderlaget, menade en annan av mötesdeltagarna.


Lärarlegitimation
Två framtida förändringar som påverkar öns skolorganisation, och kanske framför allt de mindre skolorna, är lärarlegitimationen som beräknas införas 2015.

En annan är den kommande skolbussupphandlingen. Den kommer att i viss mån ändra på skolornas upptagningsområden eftersom de bättre än i dag ska anpassas efter vägnätet snarare än sockengränserna.


Mer samarbete
Att Brittis Benzler menade att engagerade föräldrar och en vilja i bygden är viktiga ingredienser när politikerna tar ställning, ingav möjligen de församlade ett visst hopp. Samtidigt sa hon att många valt andra skolor trots satsningarna man gjort på skolorna i Kräklingbo och Stenkyrka.

- Där tog vi stort intryck av bygden. Men nu är föräldrarna i Stenkyrka "skyldiga" mig 50 barn.

Föräldrarnas strategi inför kvällen var att det bara finns ett alternativ, att Hogrän skola ska vara kvar.

- Vi vet inte var de tänkt sig att våra barn ska ta vägen om skolan läggs ner, det har inte framkommit, menade Helén Högberg som tagit initiativet till mötet med politikerna för att presentera föräldraföreningens egna förslag.

Där ingår också tanken på utökat samarbete med andra skolor i närheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!