"Vi vet att vad som helst kan hända"
Roland Rodebjer är lantbrukare i Hogrän. Med 25 års perspektiv är han glad över en allt mer biologisk odling - och lätt skeptisk till Kemikalieinspektionens slutsatser om klimatets effekt på mängden bekämpningsmedel.
Mitt i bruket. I går skördade Roland Rodebjer korn som besprutats med ett ogräsmedel så milt att djur får beta marken efter en en vecka. För 25 år sedan hade utsädet varit behandlat med kvicksilverpreparat och besprutningen innehållit fenoxiättiksyra, som ingick i bland annat det omdebatterade Hormoslyr.Foto: Henrik Radhe
Foto: Henrik Radhe
Mycket har hänt
Det säger Roland Rodebjer, ordförande för LRF-kretsen Vall-Hogrän-Atlingbo. Han poängterar att väldigt mycket hänt bara de 25 senaste åren.
- Då fanns ingen kunskap eller medvetenhet om faran för miljön. Man tog fram medel för att fixa en grej, men såg inte till konsekvenserna.
- I dag finns en helt annan kunskap. Du måste exempelvis ha en särskild utbildning, som ska uppdateras vart femte år, för att få behörighet att hantera kemiska preparat.
Ibland kan det svenska kontrollsystemet vara väl nitiskt, menar han.
- Man överdriver riskerna ibland. Kemikalieinspektionen förbjuder preparat här som är godkända i Norge, Danmark och Tyskland. Det försämrar svenska bönders konkurrenskraft. Kemikalieinspektionen vill vara bäst i klassen och andra får betala.
Klimatförändringarna då? Roland Rodebjer tar debatten med ro.
- Vi lantbrukare lever närmare vädret än de flesta andra yrkesgrupper och vi vet att vad som helst kan hända. Det blir varmare - och nyss hade vi en av de kallaste vintrarna i mannaminne... Visst påverkar människan, men frågan är hur mycket - och hur mycket vi ens kan påverka? Jag tror mycket av förändringarna är helt naturliga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!