Förra hösten kom beskedet att Uppsala universitet startar en socionomutbildning på Campus Gotland, i samarbete med Ersta Sköndal Bräcke högskola.
Utbildningen, som startade i höstas, visade sig vara populär. Totalt sökte över 700 personer till utbildningen, varav 148 hade den som förstahandsval och just nu går 39 studenter på socionomprogrammet.
– Generellt är det ett attraktivt yrke och det märks inte minst på utbildningen. Tanken från början var att ha 30 platser, men man valde att ta in tio till, säger socialdirektör Marica Gardell.
Hon är glad att utbildningen nu är igång.
– Det känns suveränt bra. Också för att vi får vara så nära dem i undervisningen, vi vet att när de här studenterna kommer ut så kan de socialt arbete, men de känner också till oss.
För socialförvaltningen, som länge haft brist på socionomer, är utbildningen efterlängtad. För ett år sedan, när det blev klart att utbildningen skulle starta, saknades var tredje socialsekreterare och socialförvaltningen bedömde att de behövde anställa 30 socionomer de kommande fem åren.
Situationen är i dagsläget ungefär den samma.
– Det ser lite bättre ut. Det behov vi har beror på pensionsavgångar men också på att det är en annan omsättning i det yrket i dag. Behovet har minskat lite i och med att det inte längre kommer några ensamkommande och att de som redan har kommit har hunnit bli 18 år, så behovet kommer att vara ungefär fyra-fem färre, säger socialdirektör Marica Gardell.
Men det är inte bara pensionsavgångarna som dränerar regionen på socionomer.
– Det finns en upplevelse av att det är ett ganska komplext yrke och många tycker att det är en tuff arbetssituation. Vi har också en helt annan, rörligare, arbetsmarknad, med privata aktörer, säger Marica Gardell.
Det dröjer till början av 2023 innan de första studenterna har gått klart den tre och ett halvt år långa utbildningen. Socialförvaltningens förhoppning är dock att många av de färdigutbildade socionomerna ska börja jobba hos dem då.
– Absolut! Det är en god förhoppning och den gör vi oss förtjänta av. Under studietiden erbjuder vi dem bra praktik och stöd när de ska skriva sina uppsatser, säger Marica Gardell.
Vid två tidigare tillfällen har det funnits socionomutbildningar på Gotland. Då lyckades regionen rekrytera flera av studenterna.
– Då påbörjade vi anställningar av de som var intresserade redan under sista terminen, säger Marica Gardell.
Till hösten startar en andra omgång av socionomutbildningen.
– Det är de två omgångar vi har avtal om, men sen har vi en stark förhoppning om att den ska fortsätta, säger Marica Gardell.