Avloppsenheten inom Region Gotland passar under politikerveckan på att testa hur nära reningsverket ligger sin maximala kapacitet.
– Ja, vi mäter den här veckan, då vet vi att det är maxbelastat, berättar enhetschefen Josefin Moberg.
Resultatet räknas om till en uppskattning av hur många personer som ”använder” reningsverket för närvarande.
Under fjolårets Almedalsvecka blev siffran 41 000 personer. Det är betydligt mer än genomsnittsveckans 25 000, men fortfarande en bit ifrån maxkapaciteten på 60 000. 2015 års siffra var dock 52 000 under vecka 27 – inte allt för långt från maxgränsen.
– Så vi börjar komma upp och nosa kring gränsen ibland. Visby byggs ju ut hela tiden också, så vi får hålla koll på gränsen. Om vi skulle slå i taket får vi bygga ut reningsverket, vilket är en ganska stor process med nya tillstånd som ska sökas, säger Josefin Moberg.
– Men även med de nya lägenheter som planeras just nu ska det inte vara något problem. Inte ens när kryssningskajen kommer, vi bygger utjämningsbassänger för att ta hand om tömningen från kryssningsfartygen, berättar Joachim Thylin, en av verkets drifttekniker.
Mer problematiskt med högsäsongen är vad folk då spolar ner i toaletterna på ön.
– Under turistsäsongen får vi in ungefär fyra ton per månad av saker som inte borde vara i avloppet, som bindor, blöjor eller barnkläder. Ingen säger att de spolar ner sådant, ändå blir det fyra ton, suckar Joachim Thylin.
Ett specifikt problem är strumpbyxor, som orsakar stora problem då de kan sätta igen de pumpar som vattnet passerar.
– Det ser vi nästan bara på somrarna, säger Josefin Moberg.
Ett annat bekymmer för reningsverket är att de tvingas forsla stora mängder slam till fastlandet.
Och det trots att denna restprodukt från verket i stället skulle kunna spridas på öns åkrar som gödning.
– Slammet är hygieniserat och innehåller mycket näring. Lantbrukarna kan dessutom få det gratis här – de får det till och med utkört och spritt på åkern. Problemet är att företag som Arla och Lantmännen inte vill ha produkter från åkrar med slam, berättar Josefin Moberg.
På grund av detta ordnar avloppsenheten en egen programpunkt under Almedalsveckan. Lantbrukare och andra intresserade bjuds då in till ett studiebesök på reningsverket.
– Vi vill sprida information om slammet, som vi har bestämt oss för att kalla för Visbys växtnäring!