Yrkena med störst chans till jobb

Arbetslösheten på Gotland är lägst i landet och därmed finns goda jobbchanser för arbetssökande. Fordonsreparatörer, IT-specialister och kockar är de tre största bristyrkena.

Arbetsgivare har svårt att hitta rätt kompetens bland arbetssökanden när arbetslösheten är så pass låg som den är nu.

Arbetsgivare har svårt att hitta rätt kompetens bland arbetssökanden när arbetslösheten är så pass låg som den är nu.

Foto: Jessica Gow/TT

Högtryck på arbetsmarknaden (GA)2018-08-30 08:30

Öns arbetsmarknad går fortsatt starkt. Gotland har den lägsta arbetslösheten i landet, samtidigt upplever både offentliga och privata arbetsgivare att det är svårt att få tag i personal. Arbetsförmedlingen har gjort en prognos över vilka yrken som är hetast nu och fram till våren 2019. På Gotland är det bäst chans till jobb för fordonsreparatörer, IT-specialister, kockar och lastbilsförare. Likaså flera yrken inom vård, skola och omsorg.

– Arbetslösheten har inte varit så här låg på Gotland sedan sommaren 2008. Många arbetsgivare dammsuger alla möjligheter, till exempel genom att använda sig av sociala medier, när de letar kompetenser, säger Jim Enström, analytiker på Arbetsförmedlingen.

För den som vill arbeta som till exempel lager- och terminalarbetare, sekreterare eller vaktmästare är det svårare. Men även inom yrken som informatör, kommunikatör och PR-specialist är konkurrensen hårdare. I övriga landet är bristyrkena ungefär desamma som på Gotland. Men i riket är det även stor efterfrågan på till exempel civilingenjörer och elektriker.

– Inom kulturyrken är konkurrensen ganska stor. Inom yrken där kompetenskraven är ganska låga och många kan söka blir det väldigt stor konkurrens om jobben, säger Jim Enström.

De med gymnasieutbildning har goda möjligheter till jobb, och alldeles särskilt för de som gått ett yrkesinriktat program. De gymnasieutbildningarna med störst chans till jobb är enligt Arbetsförmedlingen bygg- och anläggningsprogrammet, fordons- och transportprogrammet, restaurang- och livsmedelsprogrammet samt vård- och omsorgsprogrammet.

– Har du fullständigt gymnasiebetyg är chanserna till jobb oändligt mycket större, säger Jim Enström.

Även om arbetslösheten är låg finns fortfarande personer som står allt längre från arbetsmarknaden.

– Vi får inte glömma att det är drygt 1 100 personer som står utanför arbetsmarknaden. Det finns ett glapp mellan arbetsgivarna och arbetssökanden, och det är en utmaning för hela samhället.

Till den som letar jobb tipsar Jim Enström om att inte vara rädd att söka en tjänst även om man inte uppfyller alla krav.

– Tror du att du nästan passar in tycker jag att du ska ta kontakt med arbetsgivaren ändå. Många gånger kan de tänka sig att anställa någon som nästan har rätt kompetens. Självklart inte när det gäller legitimationsyrken, man kan inte vara nästan läkare, men däremot nästan snickare, säger han.

Störst bristyrken

Fordonsreparatörer

IT-specialister

Kockar

Lastbilsförare

Läkare

Lärare

Psykologer

Specialistsjuksköterskor

Undersköterskor

Yrken inom bygg och anläggning

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!