Gesällbrevet är hantverkaryrkenas egen kvalitetsgaranti. Efter åtminstone tio års förarbete kan nu även tatuerare göra provet och få sin gesäll.
– Som vi ser det är det ett sätt att legitimera yrket. Att man ser att tatueraryrket inte är något rockstjärne- eller undergroundyrke utan att det är ett jobb med seriösa företag som betalar skatt och moms och går under samma regler som andra, säger Stefan Börstad, på Tatuering Visby.
Hittills är det åtta personer i Sverige som hunnit ta gesällbrevet. Stefan Börstad, som sitter i yrkesnämnden och har hjälpt till att ta fram provet, är en av dem och tog sitt den 14 januari.
– Branschen har växt explosionsartat och då är det här ett sätt att kvalitetssäkra. Vi vill att så många som möjligt har gesällbrev och att det blir vedertaget, säger han.
Provet består av en teoridel och en praktisk del. Teorin innehåller delar kring hygien, historik och etik. Den praktiska delen består av moment som kundbemötande, uppsättning och nedplockning av arbetsstationen och själva utförandet av tatueringen.
– Det är en del i att få yrket att upplevas mer seriöst, för så fort en kund till exempel får en allergisk reaktion av en tatuering så sprider det sig i sociala medier och drabbar hela branschen. Det blir mer transparent vilket gör att kunden känner sig trygg, säger Stefan Börstad.
Nu kan samtliga yrkesverksamma ansöka om att göra gesällprovet, och gensvaret har varit stort.
– På bara några dagar har uppemot 50 personer hört av sig som vill göra provet, säger han.
Stefan Börstad har tatuerat i 20 år och berättar att intresset nu är stort för att tatuera sig. Väntetiden på hans tatueringsstudio är omkring tre månader.
– Förut har vi bara behövt ha en gästtatuerare under sommaren men nu har vi det året runt, säger han.
Hur känns det att ni nu har möjlighet att ta gesällbrev?
– Helt fantastiskt, jag har ett riktigt jobb!, skrattar Stefan Börstad, och fortsätter:
– Det är riktigt skönt. I det långa loppet är jag övertygad om att hela branschen tjänar på det.
Nästa steg efter gesällbrev är mästarbrev, vilket är på gång att införas även för tatuerare. Stefan Börstad ska göra mästarprovet och om han klarar det blir han en av de första i Sverige att ta det som tatuerare.
– Än så länge är vi tolv personer som ska göra provet. Förhoppningsvis blir jag godkänd, då får jag det 17 november i Blå Hallen, säger han.