Texten från bilagan Lantbruk
Anna Nilsson och Fredrik Nordin letade gård länge och planen var egentligen ett mindre hästställe och inte att skaffa en stor gård med många byggnader och sju hektar mark och att dessutom bygga upp en ny verksamhet. Inte "en bautagård”, som Anna kallar Mannegårde för, fast med ett stort leende på läpparna.
–Vi har verkligen funderat fram och tillbaka! Det var mycket tankar innan vi beslutade oss för att våga, säger Anna och får medhåll av maken Fredrik Nordin som instämmer att det var något av nu eller aldrig som gällde. Anledningen till att dessutom ta språnget och bygga om på gården var erbjudandet om att ta över seminverksamheten efter Stall Etell som Lena Martell drivit i många år och där Anna Nilsson jobbat sedan 2009. Hittills har responsen varit god och många i omgivningen tycker att det är kul att paret satsar.
–Man lär sig hela tiden men jag har fått otroligt mycket kunskap hos Lena, säger Anna och erkänner att övertagandet är både pirrigt men samtidigt otroligt roligt.
Anna Nilsson har varit hästintresserad i hela sitt liv. Hon har tävlat en del, har studerat vid ett hästgymnasium i Norrland och gått en seminassistentutbildning. Sin första egna fölunge fick hon fram som fjortonåring. Avelsintresset fanns där tidigt, som ett direkt arv från både hennes morfar och farfar som båda fött upp hästar. I dag äger Anna sex hästar varav två är avelsston.
–Seminen blir i fokus under vår och sommar, men vi hoppas även på att kunna bygga upp andra verksamheter när vi gör en sådan här omfattande investering, säger hon och återkommer till det där med att hjärtat bultar lite extra när det gäller avel.
–Syrran Josefin förvaltar två av mina uppfödningar och det har gått så bra. Hon har kvalat till årgångstävlingarna med fina resultat och det är kul att hon satsar så stort, säger Anna och erkänner att tyvärr blir det inte mycket ridning just nu för egen del men att den tiden kommer. För närvarande är annat i fokus.
–Sedan är det ju så att det är avel jag tycker är roligt, säger hon när vi under en kort paus slår oss ner i gårdens stora lantliga kök för en stunds fika tillsammans med båda sönerna Manne och Harry.
Vid besöket råder det febril verksamhet med att hinna klart med omvandlingen av den gamla ladugården till en moderna seminstation. Bland annat har hela ladugårdsgolvet bilats bort och innertaket rivits. Ett gigantiskt jobb har lagts ner och, den dag intervjun gjordes, närmar sig öppningsdagen med stormsteg. Mycket av arbetet genomförs av en byggfirma men allt de kan och hinner gör Anna och Fredrik själva med stor och tacksam hjälp av familj och kompisar.
Att få ha sitt jobb, sin familj och sina intressen på ett och samma ställe är något som Anna strävat efter då hon själv är uppvuxen på landet.
–Det här är ett sätt att kunna ge barnen den uppväxt som jag själv hade, att någon alltid finns där hemma!
Även om Anna nu kommer att slippa resor till jobbet så väntar istället en "jädrigt intensiv vår och sommar" med bitvis jobb både dag och natt.
Det låter som att det blir sex månaders hårt arbete och lite sömn?
–Ja, vad har jag gett mig in i? säger Anna och skrattar.
Vad är det som är så kul med avel?
–Det händer så mycket hela tiden. När det gäller föl och unghästar så är det spännande och väldigt givande att följa deras utveckling.
Seminstationen kommer att erbjuda både färsk och fryst sperma, därför sker arbetet tillsammans med en norsk veterinär som heter Mona Johanson. Fryst semin innebär att sperman ligger fryst i kvävekärl och att de ston som ska insemineras måste kontrolleras var sjätte timme för att kunna utföra inseminationen vid exakt rätt tidpunkt när ägget har lossnat. I den allra bästa av världar, då allt flyter på perfekt, kan inseminationen ske på totalt tre dagar. Därefter kontrolleras dräktigheten hos stoet efter 17 dygn. Efter 28-30 dygn kontrolleras stoet igen för att se om det finns hjärtslag.
–Det är ju djur det handlar om, så man kan aldrig veta, tillägger Anna.
Vi kommer in på tal om hästnäringen som under senare år beskrivits som en bransch i kris.
–Det pratas om att det är ett stillestånd i hästbranschen men ändå står det en häst nästan på var gård, säger Anna.
Trots den stora satsningen är hon inte orolig för framtiden. Hon instämmer i att det snarare är det oftast är det man inte vågade som man ångrar.
–Det känns som det är tillfälligheter som lett fram till det här men samtidigt är något jag alltid drömt om!
eva.hc.nystrom@gotlandsmedia.se