"De har barrikaderat hela campusområdet"

Amanda Björkman från Visby befinner sig inne på ett campusområde som blivit centrum för de senaste dagarnas strider.

Bilden av studenterna som skyddar sig med parplyn mot polisens tårgasattacker togs inne på Amanda Björkmans campusområde i tisdags. I går var dock situationen något lugnare enligt Amanda Björkman.

Bilden av studenterna som skyddar sig med parplyn mot polisens tårgasattacker togs inne på Amanda Björkmans campusområde i tisdags. I går var dock situationen något lugnare enligt Amanda Björkman.

Foto: Kin Cheung/AP

Hongkong2019-11-15 10:00

Sedan i måndags har Chinese University of Hongkong varit belägrat av demonstranter. De har barrikaderat alla infarter till campusområdet och inga fordon släpps igenom. Sedan dess har det varit flera sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

– Det är många som har blivit skadade och det har legat tårgas i luften. Polisen använde gummikulor och vattenkanoner, och demonstranterna har svarat med molotovcoctails, säger Amanda Björkman.

Hon är en av de omkring 10000 studenter som bor och studerar inne på Campus och som nu sitter fast på området.

– Vi är ganska instängda. Men det går att komma ut till fots. Det finns en affär inne på området som håller öppet, men de har sålt slut på allt, säger Amanda som dock uppger att hon och de utbytesstudenter hon håller ihop med har mat så de klarar sig.

Men de är noga med säkerheten: går aldrig själva och håller via lokala nyheter koll på var polisen befinner sig och var det är sammandrabbningar. I går rekommenderade flera nordiska universitet sina utbytesstudenter att lämna Hongkong snarast. Amanda tillhör ett holländskt universitet som rått studenterna att lämna campus, vilket hon och hennes vänner hoppas göra under det närmaste dygnet. Universitetet håller stängt tills vidare och Amanda vill stanna tills hon får reda på vad som händer med studier.

– Jag känner mig inte otrygg egentligen. Det som känns otryggt är inte veta vad som kommer hända. Jag är nog mer orolig för mina klasskompisar här som faktiskt demonstrerar.

Amanda Björkman.
Amanda Björkman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!