Malin i Hongkong: "Folk anpassade sig väldigt snabbt"

Hongkong drabbades av SARS-pandemin, det har befolkningen nytta av nu. "Samhället anpassade sig snabbt", säger Malin Lundahl.

Malin Lundahl, uppvuxen i Visby och Lickershamn, i Hongkong.

Malin Lundahl, uppvuxen i Visby och Lickershamn, i Hongkong.

Foto: Privat

Hongkong2020-11-28 16:00

HONGKONG

Malin bor sedan ett år i Hongkong där hon arbetar som hållbarhetschef inom H&M.

Tidigare har hon, bland annat, jobbat på Visby lasaretts vattenlab, vilket oväntat kom att förenkla tillvaron för henne när corona-pandemin drog in i januari.

– Munskydd har använts sedan utbrottet startade i Wuhan. Tack vare att jag arbetat just på laboratorie är jag van vid munskydd, det har inte varit några problem alls.

Det är tvång att använda munskydd i kollektivtrafiken, men människor använder dem överallt. Av gammal vana. Det är ett led i deras kollektiva slogan "Together we fight the virus".

Hongkong genomlevde SARS i början av 2000-talet, vilket gjorde att samhället nu snabbt ställde om till det nya normala. Någon total lockdown har inte gjorts, ändå är det ett av de länder som varit bäst i världen på att stoppa viruset.

– Livet påverkas så klart mycket av vilka restriktioner som gäller för närvarande. Till exempel stängdes alla stränder under några månader, nu har de öppnats igen, berättar hon.

Hongkong-borna har kulturen att ofta gå ut och äta med familj och vänner, men det har fått stå tillbaka då endast max fyra personer tillåts på restaurang.

Malin är uppvuxen i Visby och Lickershamn. En gång har hon besökte hemön under sommaren, efter den resan tvingades hon till två veckors strikt karantän i lägenheten i Hongkong.

– Vanligtvis reser jag mycket i Kina-regionen inom jobbet, men sedan januari har det blivit få resor.

Hongkong, som har 7,5 miljoner invånare, är en särskild administrativ region i södra Kina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!