En kall vår och försommar leder till en sämre honungsproduktion. Hejde honungshus biodlare Per Wallstedt vittnar om samma sak.
– Det är ett sämre år, men det har varit dåligt de senaste två-tre åren. I år beror det på den dåliga våren. Kölden påverkar och det har varit kallt länge, säger han.
Innan Per Wallstedt jobbade som biodlare var han psykolog och yrkesvägledare. Men 2006 bestämde han sig för att gå yrkesutbildningen för biodlare. Nu är han rutinerad och sedan starten har han varit med om både bra och dåliga skördar.
– Det är jobbigt. Konsekvenserna blir sämre odlingsskörd, svagare samhällen och sämre pollinering. Rent ekonomiskt påverkar det såklart.
Men trots några sämre år så ser Per Wallstedt ljust på framtiden.
– Det kan inte vara dåligt hela tiden. Vi ska försöka utöka, sen kan också honungskörden variera mellan olika ställen. Men många biodlare jag pratat med säger att det inte är en lysande skörd precis. Men det är bara att köra på, säger han.