Utbildning och arbetsmarknad är problemet. Det menar Carl-Christian Frunck, 23 år gammal och boende i Slite. Han vill lägga ner skolformen och låta särskoleeleverna gå i vanliga klasser, efter egna erfarenheter av många år i särskola. Carl-Christian Frunck fick diagnosen ”grav autism” som treåring och pratade inte alls.
– Det innebär att man inte klarar sitt liv som vuxen utan att behöva hjälp, säger han.
Året efter skickades han ensam från Gotland till Mora park, en läkepedagogisk verksamhet för barn med särskilda behov, i Järna.
– Det var skitjobbigt. Jag var fyra år och kunde knappt prata, bara fyra fem ord. Men där lärde de mig att prata, säger Carl-Christian Frunck.
Efter sex års träning gick han vidare till en antroposofisk skola, men 2006 kallades Carl-Christian Frunck och hans mamma till ett möte med regionens handläggare och en socialsekreterare på Gotland. Carl-Christian misstänker att det var ekonomiska orsaker som gjorde att regionen ville ha hem honom, eftersom hans plats på fastlandet var dyr.
– Jag fick erbjudande om att börja på Solberga, men de nämnde inte att jag skulle gå i särskola, säger Carl-Christian Frunck.
Den 5 juni 2007 deltog han i en elevbytardag, och fick för första gången bekanta sig med sina klasskamrater.
– De var nio eller tio och det var två lärare, men jag tänkte att det ändå var en vanlig grundskoleklass, säger Carl-Christian Frunck.
Han var van att klara sig själv och åka kollektivt, nu erbjöds han plötsligt taxi till skolan och assistans.
– Det kändes för jävligt. Särskola är en skolform som leder till ogiltiga betyg och sämre förutsättningar. Den nitlotten gick jag på, säger han.
Den som gått grundsärskola får betyg, men de går inte att söka in till nationellt program på gymnasiet med. Eleven måste först läsa upp betygen på ett individuellt alternativ i så fall.
Efter högstadiet på särskola gick Carl-Christian Frunck gymnasiesärskola med inriktning media. Han har också gått folkhögskola på fastlandet. I dag är han arbetslös, och känner sig kränkt och stukad av sin ofrivilliga bakgrund.
– Har man gått särskola får man som en stämpel i pannan. Den sitter kvar där till man blir gammal, säger han.
Carl-Christian Frunck anser att barn behöver utveckling, även de med funktionshinder. Han vill väcka debatt i skolan, hos kommuner och politiker.
– Avskaffa särskolan och sätt in mer resurser i mindre klasser i den vanliga skolan. Jag vill att man istället startar specialklasser för elever med asperger och autism. Särskolan ger ogiltiga betyg, som gör det svårare för eleverna med framtida studier, säger Carl-Christian Frunck.