Det var i slutet av juli när Daniel Nygren skulle sätta kantstenen till den nyrenoverade grusgången hemma vid huset i Mattsarve som svärdet dök upp. Han kontaktade länsstyrelsen, som gav arkeologen Per Widerström i uppdrag att besiktiga fyndet. ”Ett extremt ovanligt fynd, bättre än en silverskatt”, var hans kommentar.
Riksantikvarieämbetet har nu låtit en extern expert bedöma fyndet för att avgöra om ersättning ska betalas ut, och i så fall hur mycket. Svärdet är av järn, varför metallvärdet är ringa. Men det har andra värden. Svärdet är av en för Gotland ovanlig typ och har därför stor vetenskaplig och kulturhistorisk betydelse, skriver Riksantikvarieämbet i sitt beslut om ersättning.
Rikantikvarieämbetet beräknar värdet till 3 500- 4 500 kronor. Fyndet gjordes dock på en plats som är registrerad som fornlämning, vilket påverkar ersättningen. Fynd som görs inom fornlämningar tillfaller enligt kulturmiljölagen staten, varför ersättningen i det här fallet endast kan bli hittelön.
För att fastställa lämplig nivå på hittelönen har Riksantikvarieämbetet tittat på vad Polismyndigheten brukar betala ut. Ersättningen fastställdes därefter till tio procent av fyndvärdet, vilket innebär 450 kronor.
Svärdet förvaras hos Acta konservering i Stockholm i väntan på att Riksantikvarieämbetet ska besluta om framtida förvaring. Gotlands Museum vill gärna införliva svärdet till sina samlingar.