Det har gått elva år sedan Johannes och Lisa Hörsne flyttade in i gamla affären i socknen som de delar namn med. Att hela familjen, som i dag består av fem barn, är lite av affärsmän och gillar projekt tillsammans med många bollar i luften samtidigt är ingen överdrift. Äldsta dottern Ida jobbar på Krampbroboden i Fole och för snart två år sedan köpte familjen Nissevikens stugby.
– Den byggdes på 1960-talet. Det är 16 stugor som vi successivt vill ska få växa och få ställplatser för husbilar och tältplatser, säger Johannes Hörsne och berättar att det bara är tre veckor sedan han köpte Region Gotlands gamla bokbuss på auktion.
Den ska nu inredas med kylar, frysar och förses med övervakningskamera och elektronik som gör att kunderna kan öppna, scanna varor och betala helt själva via mobilen.
– Vi kommer att använda bokbussens gamla hyllsystem. Jag tycker att den är jätteläcker och alla jag pratar med har massor av minnen från bokbussen, så det finns en hel del kärlek till den, säger Johannes Hörsne.
Det blir nu sonen Samuel, 17 år, som förra sommaren skötte all incheckning i stugbyn, som ska sköta butiksbussen när den öppnar i Nisseviken i juni.
– Man laddar ner en app för att öppna och scanna. Planen är att ha en ugn och bake off-bröd varje morgon. Det här ska bli kul, säger Samuel Hörsne och berättar att han just nu går andra året på gymnasiet.
Förutom stugbyn finns fler än 100 stugor och sommarhus i Nisseviken. Johannes Hörsne ser butiksbussen som en samhällsservice och ett komplement för basvaror. Han kommer själv att fylla på med det som ska säljas.
– Jag vill gynna södra Gotland och jag tycker att vi måste samarbeta, så jag vill handla varorna hos Torgny på Ica i Havdhem – det är viktigt att de finns kvar också, säger han.
Efter första september är tanken att butiksbussen ska flyttas från Nisseviken. Johannes Hörsne har både planer och kontakter, och tanken är att Dalhem ska återfå en matbutik i socknen åtminstone under vinterhalvåret.
– Självklart måste det gå runt, men vi gör inte det här för att leva på utan för att det är bra för socknen. Utan Samuel hade det heller inte varit möjligt, säger Johannes Hörsne och menar att familjen sedan får utvärdera, för att kanske även utveckla konceptet till att växa i fler socknar.
Att kunna handla en liter mjölk eller basvaror på nära håll, menar han, ökar livskvaliteten för de boende på landsbygden – som han är övertygad om har tiden framför sig.
– Men då måste vi samarbeta och hjälpas åt. Alla kan inte bo i stan, jag skulle bli galen – jag vill ha lugn och ro.
Som att det inte vore nog med stugby och butiksbuss tar Johannes Hörsne den här veckan, som franchisetagare, över en mäklarfirma på ön för bilar, husvagnar, traktorer och det mesta. Hemma i Hörsne driver han verkstad och reparerar fordon på både två och fyra hjul. I Albanien har han också en egen motorcykel stående som väntar, redo att köra enduro med vilket är hans stora avkoppling i livet.
– I september arrangerade jag en liten resa dit. Jag och en av mina bästa vänner hade planer på resor till Albanien, men så kom pandemin, säger han.
Däremot tror han att pandemin faktiskt har gynnat Gotland, och den gotländska landsbygden alldeles särskilt.
– En sådan befolkningsökning som efter coronan har vi inte haft på Gotland på många år. Jag är positiv för framtiden, säger Johannes Hörsne.