Sedan fem år tillbaka bor paret Julia Broman och Daniel Nygren på en gård längs de vidsträckta och bördiga markerna i Hörsne. Gården, vars nuvarande huvudbyggnad är från sent 1800-tal, tros ha anor långt bakåt i tiden.
– Vi köpte gården från en familj som haft den i sina ägor genom tio generationer. Tyvärr vet vi egentligen inte så mycket om gården, exakt hur gammal den är och sådär. Men det känns verkligen att det har bott människor här under en väldigt lång tid, säger Daniel Nygren och ser sig omkring.
De kringliggande markerna är historiska. Ett stenkast bort ligger Hörsne kyrka, byggd på 1200-talet. Belägna i ett änge ännu närmare gården finns fyra husgrunder, eller “kämpgravar” som de kallas på Gotland, daterade till 200-500 efter Kristus.
Det var när Daniel Nygren skulle sätta kantstenen till den nyrenoverade grusgången på gårdens framsida, som metallsvärdet blottades.
– Jag hörde Daniel ropa: “Kom Julia, så får du se vad jag hittat!”. Och jag tänkte, nu har vi hittat skatten, säger Julia och ler.
Daniel Nygren berättar att de egentligen var färdiga med arbetet med grusgången.
– Jag skulle bara flytta en stor sten intill flygelbyggnaden och när jag satte ner spettet i marken fick jag syn på något rostigt. Föremålet var smalt med en knopp längst ut. Jag kontaktade länsstyrelsen direkt.
Varken Per Widerström, arkeolog vid Gotlands Museum, eller Katarina Amér, arkeolog och kulturmiljöhandläggare på länsstyrelsen, trodde först att det var ett svärd.
– Att det faktiskt var ett svärd är en smula osannolikt. Det är ett extremt ovanligt fynd, speciellt svärd från 1200-1300-talet. Det är bättre än en silverskatt.
Svärdet är inte det enda som familjen Broman Nygren har hittat. Intill har också en länga stenar av vad som tros vara en husgrund fått se dagens ljus. Vid husgrunden har träbitar från vad man tror är en trästolpe hittats. Även kol- och järnrester har hittats i marken. Man tror också att ett av fyndföremålen är parerstången till det medeltida svärdet.
Av kartor från 1800-talet att döma är det troligt att det en gång i tiden funnits en smedja på platsen.
– Men vi tror inte att svärdet har tillverkats i smedjan. Möjligen har det lämnats in för reparation, säger Per Widerström.
Nu återstår dokumentation och närmare analys av fynden.