Han sjukskrevs av sin läkare men inte av Försäkringskassans

Inge Gustavsson kan inte jobba heltid på grund av en nackskadaHans egen läkare säger att han bara klarar 50 procent arbete.Men det tycker inte Försäkringskassan som menar att Inge kan jobba 75 procent.

Foto: Tobias Wallström

Hörsne2010-08-18 04:00
- Jag begriper verkligen ingenting. Försäkringskassans läkare har inte ens träffat mig. De har läst mina journaler och intyget där min läkare säger att jag bara kan jobba halvtid. Ändå gör de en sådan bedömning. Helt galet, säger Inge Gustavsson.
- Det känns som om Försäkringskassans läkare är kungarnas kungar. Det känns nästan overkligt att det får gå till så.
Det var i början av 1990-talet som Inge Gustavssons nacke började bli ett problem. Några av kotorna är utslitna och yrseln är det största problemet.
- Jag har så kallad kraftig rotationsyrsel. När den slår till kan jag inte ens stå på benen. Jag klarar inte av någonting och måste ligga ner, helt blickstilla. Det är den enda som hjälper.

Blickstilla
Anfallen varar i allt från fyra timmar till halva dygn. Yrseln slår till utan förvarning. Det har hänt att Inge har fått lägga sig även på jobbet, som han har fått på kommunen via arbetsförmedlingens praktikplatser.
- Det händer utan förvarning. Och jobbar jag 75 procent kommer det att innebära att jag blir sängliggande ännu mer. Det vet jag, säger Inge Gustavsson.
Fram till för fyra år sedan kunde Inge arbeta heltid. Men för fyra år sedan blev skadan mycket värre. Därför sjukskrevs han på deltid och fick delvis sjukersättning.

Bevisat sjuk
För ett par månader sedan förvärrades skadan ytterligare. Hans läkare sjukskrev honom därför på halvtid. Läkaren menar att Inge bara klarar av att jobba 50 procent, annars blir skadan ännu värre.
Inge skickade in sjukintyget till Försäkringskassan och trodde allt var frid och fröjd och jobbade bara halvtid.
När pengarna kom in trodde Inge att den låga summan berodde på att Försäkringskassan dragit karensdagar. Men när lönen blev liten även förra månaden anade Inge att något inte stämde.
- Jag hade rätt. Försäkringskassan gick inte med på att jag skulle vara halvt sjukskriven. Deras läkare har gjort en helt annan bedömning än min. Och det går inte att prata med personalen, för de hänvisar bara till alla sina regler, säger Inge.
- Det är för jävligt rent ut sagt. Och jag är inte ensam om att vara i den här situationen.
Men Inge tänker inte ge sig. Efter att ha pratat med Försäkringskassan så sent som i förra veckan, tänker han nu på nytt ansöka om att få sjukersättning på halvtid.

Kan inte uttala sig
- Jag måste bara bevisa att jag är sjuk först. Jag ska prata med min läkare igen.
Försäkringskassan kan inte uttala sig i enskilda fall och hänvisar till sekretessen. Men Ulrica Havossar, enhetschef på Försäkringskassan i Visby, säger att medicinska rådgivare hjälper handläggare att titta på enskilda fall och göra en bedömning.
- Läkaren tittar på intyget och går igenom det med handläggaren. Sedan är det upp till handläggaren att göra en samlad bedömning, säger Ulrica Havossar.
Hon betonar att det i dag är ganska svårt att få sjukersättning.
- Rent krasst så är det så. Olika kriterier ska uppfyllas och du måste vara riktigt dålig om det ska gå igenom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!