"Väldigt tragiskt med sådan falang i Sverige"

Andelen lantbrukare som utsattes för brott ökade under förra året. Inte bara på fastlandet utan även på Gotland. "Många vill visa upp sina gårdar men färre vågar göra det", säger Andreas Nypelius som är vice ordförande i LRF Gotland.

Andreas Nypelius, vice ordförande i LRF Gotland, menar att de brott som lantbrukare utsätts för hindrar dem i deras arbete.

Andreas Nypelius, vice ordförande i LRF Gotland, menar att de brott som lantbrukare utsätts för hindrar dem i deras arbete.

Foto: Malin Stenström och Hanna Mi Ja

HOT MOT BÖNDER2019-01-10 17:20

Fyra av tio lantbrukare i landet utsattes för hot, stöld eller vandalisering under 2018. Det är en ökning jämfört med 2010 då tre av tio drabbades. Siffrorna kommer från en enkätundersökning utförd av Lantbrukarnas riksförbund, och även på Gotland har LRF uppmärksammat en negativ förändring.

– Vi har varit mer förskonade här på ön men vi har också sett en ökning. Här har det framför allt varit verbala hot och anonyma anmälningar som skickas in trots att det inte är några fel i produktionen, säger Andreas Nypelius.

Utöver hot och anmälningar är det även några lantbrukare som har blivit drabbade av inbrott. På fastlandet finns det flera exempel då personer har brutit sig in för att sedan släppa ut djuren. Något sådant har däremot inte inträffat på Gotland. Dock menar Andreas Nypelius att ett inbrott i sig också är allvarligt.

– Det är ett jätteproblem med smittskyddet. Någon som bryter sig in kanske har varit på andra gårdar och den kan bära med sig smitta. Jag tycker att det är väldigt tragiskt att det finns en sådan falang i Sverige när vi trots allt har miljövänlig produktion och alla lantbrukare gör sitt för att djuren ska ha det bra, säger han.

SVT rapporterade tidigare i veckan att det har avsatts tre miljoner kronor i statliga medel för att nationellt granska problemen och ta fram motåtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om