Socialtjänstarbetare slogs till golvet

Under 2017 har flera personer dömts för hot och våld mot socialtjänstpersonal på Gotland. En nationell undersökning visar att var tredje socialtjänstarbetare utsatts för våld eller hot i tjänsten de senaste två åren.

Höjd säkerhet. På individ- och familjeomsorgen har man flera olika säkerhetsrutiner för att skydda personalen, uppger enhetschefen Christina Godarve.

Höjd säkerhet. På individ- och familjeomsorgen har man flera olika säkerhetsrutiner för att skydda personalen, uppger enhetschefen Christina Godarve.

Foto: Rolf Jönsson

Hot mot personal (GA)2017-12-29 05:00

Det är Novus som på uppdrag av Akademikerförbundet SSR har gjort en undersökning om hot och våld bland fackförbundets yrkesverksamma medlemmar. Undersökningen visar att var tredje socialtjänstarbetare utsatts för våld eller hot och att över hälften av dem som jobbar inom socialtjänsten uppger att det finns risk för hot och våld på arbetsplatsen. Tre av fyra har en kollega som har varit utsatt och mer än var tionde har övervägt att sluta på grund av risken för just hot och våld.

Gotland är inte förskonat. Under det gångna året har flera personer dömts för hot och våld mot socialtjänstarbetare. Det handlar om personal som har fått ta emot hot om våldtäkt, misshandel, men även rena dödshot. Vid ett tillfälle slogs en biståndshandläggare till golvet och misshandeln fortsatte även då hon låg på golvet. En person dömdes till fängelse vid två olika tillfällen under sommaren 2017, för upprepade hot riktade mot samma personal.

Christina Godarve är avdelningschef vid individ- och familjeomsorgen på Gotland, med cirka 200 anställda. Där har man under det gångna året haft tio allvarligare fall av våld och hot mot medarbetare, som rapporterats som interna anmälningar.

– Det är inte så många, men det har ökat något hos oss, säger Christina Godarve.

En del av dem har även lett till polisanmälningar och Christina Godarve tycker att hoten blivit grövre de senaste åren.

– Däremot är det inte mer fysiskt våld, men i hoten tar de till med värre saker de senaste åren. Det kan vara ”jag ska skära halsen av dig” eller att man kallar oss för väldigt fula saker. På missbrukssidan vet jag att det är mer, men de är också duktiga på att anmäla.

Toleransnivån hos socialtjänstpersonalen är dock generellt hög.

– Ja, det är den ju. Vår personal står ut med ganska mycket innan de gör en anmälan. När någon är otrevlig, det kan ju vara att man får ett avslag, så rycker man kanske bara på axlarna. Var den gränser går ser ju lite olika ut för olika personer, säger Christina Godarve.

Inom Individ- och familjeomsorgen finns en rad säkerhetsrutiner för att förebygga våld och hot och hantera de situationer som ändå uppstår.

– Vi har säkerhetssystem, du kommer inte in i hela huset utan bara i receptionen. När vi gör hembesök har vi larm på oss, vi är alltid två första gången vi gör hembesök och vi gör alltid en riskbedömning, säger Christina Godarve.

– Säkerhetstänket får vi jobba med, eftersom det är en ganska orädd arbetsgrupp, som ibland tar stora risker tycker jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om