Fritidsbankerna är hotade

Socialdemokraterna är oroade över Fritidsbankerna på Gotlands framtid. Inför 2019 plockade alliansstyret bort medel som skulle finansiera verksamheten.

Fritidsbankerna på Gotland riskerar nedläggning om man inte hittar en ny finansiering.

Fritidsbankerna på Gotland riskerar nedläggning om man inte hittar en ny finansiering.

Foto: Lasse Linusson / Edvin Högdal

Hot om nedläggning2019-03-04 06:15

I en motion till Regionfullmäktige skriver Meit Fohlin (S) att Region Gotland tidigare genom den rödgröna majoriteten avsatte två miljoner kronor för integrationsinsatser där viss del var tänkt att gå till Fritidsbanken. "Inför 2019 plockades dessa integrationsmedel bort av nuvarande Alliansstyre varför Region Gotland idag inte har en budget som säkerställer att Fritidsbankerna blir kvar".

Gotlands idrottsförbund är huvudman för Fritidsbankerna och kanslichef Bo Ronsten delar Meit Fohlins oro.

– Vi hade aldrig trott att det skulle bli en besparing och blev besvikna när pengarna drogs in i november förra året. Vi har inga egna resurser att klara det här själva.

Så vad händer?

– Arbetsförmedlingen har gått in med extra projektmedel så vi klarar verksamheten 2019, men de dras ju också med besparingar.

Så hur ser det ut nästa år?

– Hittar vi inte en lösning så får vi lägga ned Fritidsbankerna i Visby och Klintehamn. Det finns Fritidsbanker på 87 platser runt om i landet. I de flesta fall är kommunerna huvudmän eller i alla fall stöttar verksamheten. Om vi tvingas lägga ned är Gotland det enda idrottsdistriktet i landet som inte har en Fritidsbank.

Konceptet med Fritidsbanker är att alla ska få möjlighet att låna utrustning till idrott och rörelse gratis.

– Det innebär att fler får en möjlighet att prova på utan att behöva köpa dyr utrustning. Det finns även ett hållbarhetstänk i det här – ett återbruk, där sport- och fritidsutrustning som inte används längre kan komma till nytta igen på en Fritidsbank, berättar Bo Ronsten.

Meit Fohlin skriver i sin motion att Region Gotland bör vara med och ta ansvar för verksamheten och yrkar på att regionen ska inleda en dialog med Gotlands Idrottsförbund för att hitta upplägg, organisation och finansiering som säkrar Fritidsbankerna.

Eva Nypelius (C), ordförande i regionsstyrelsen, säger att hon tycker att Fritidsbanken är en bra verksamhet, men har inte läst motionen ännu.

– När vi nu har bytt majoritet så ska vi plötsligt ha råd med allting och det läggs fram motioner om det här, om halkskydd för äldre och cyklar till anställda. Det är alltid en avvägning. Jag tänker att det finns många andra system att nyttja i det här fallet som arbetsmarknadsåtgärder och socialt företagande, kommenterar hon.

– Vi hoppas att fullmäktige tar sitt förnuft till fånga och inser att den här verksamheten är bra för Gotland. Det är vad vi hoppas på och håller tummarna för, avslutar Bo Ronsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!