Det blir allt vanligare att anställda på sjukhus får utstå hot och våld från besökande och fler och fler säkerhetsåtgärder sätts in för att skapa ökad trygghet för personalen.
– Med anledning av det har vi i dag en ambulerande ordningsvakt som går runt på lasarettet inklusive akutmottagningen och intensivvårdsavdelningen. På akutmottagningen finns det även övervakningskamera och överfallslarm, säger Magne Hovland, kommunikatör på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
På exempelvis Södertälje sjukhus får anställda så gott som dagligen utstå hot och våld från besökande och nu har sjukhuset satt upp en nolltolerans för allt som kan uppfattas som obehagligt eller skrämmande.
Så allvarlig är inte situationen i Visby, men givetvis tas säkerheten på största allvar.
Stefaan De Maecker, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger:
– En åtgärd är att vi har valt att anlita ett vaktbolag eftersom de har större befogenheter att ingripa om det uppstår allvarliga situationer.
Kan du ge något exempel?
– Vi vet att det finns ett ökat blandmissbruk, många olika preparat, och det kan ge väldigt oförutsägbara reaktioner. Det kan leda till väldigt våldsamma situationer för både personal och för andra patienter, säger Stefaan De Maecker och fortsätter:
– Det här måste vi bemöta så vi skapar en trygghet. Man ska veta hur man snabbt får hjälp om det händer något.
På Södertälje lasarett har en rad säkerhetsåtgärder satts in för att ge en ökad trygghet för sjukhusets personal. Alla personsökare har en larmknapp för att personalen lätt ska kunna kalla på hjälp när de känner sig obekväma eller hamnar i en situation som kan bli farlig.
Personalen har även börjat använda namnskyltar utan efternamn för att det ska bli svårare för hotfulla besökare att ta reda på var de bor och det har satts upp glasväggar som skiljer patienter och receptionister åt.
Som en ytterligare säkerhetsåtgärd hålls även dörrarna mellan väntrum och vårdmottagningarna låsta.
– Den här utvecklingen i landet och debatten om säkerhet är viktig att följa. När vi på Gotland nu bygger om psykiatrin är det exempelvis viktigt hur lokalerna utformas för att skapa en trygg och säker miljö. Vi har en hög medvetenhet om det, säger Stefaan de Maecker.