Gotländskt verktyg ska lyfta hela hotellbranschen

Hur bra går egentligen vårt miljöarbete, rent konkret? För att få svar på det kläckte Menette von Schulman en idé som kan lyfta hela hotellbranschen.

Menette von Schulman och S:t Clemens jobbar hårt för att vara miljövänliga.

Menette von Schulman och S:t Clemens jobbar hårt för att vara miljövänliga.

Foto: Simon Bendelin

Hotell2019-01-22 20:05

2009 blev S:t Clemens i Visby innerstad det första Svanenmärkta gotländska hotellet. Sedan dess har miljöarbetet trappats upp ytterligare – men i vilken takt går det egentligen? Vilka områden går bra och mindre bra? Och hur står man sig mot jämförbara konkurrenter?

Det är frågor som hotellägaren Menette von Schulman ville ha svar på.

– Jag har saknat ett internt verktyg för att mäta hur vårt miljöarbete utvecklas. Är vi till exempel bäst i Sverige på att spara vatten? Jag är tävlingsinriktad, så jag vill veta det, erkänner hon.

Att mäta kvaliteten på den egna produkten genom att jämföra med en standard, eller med andra i branschen, brukar kallas ”benchmarking”.

Menette von Schulman kontaktade den byrå de redan anlitar för sådana jämförelser och frågade om det inte gick att inkludera just det miljömässiga. Byrån nappade direkt.

– De gjorde det också till en gratistjänst, då de såg det som en del av deras egna miljöarbete. Samtidigt kontaktade jag flera andra hotell som ville vara med och testköra lite.

Numera rapporteras inte bara beläggning och intäkter, utan benchmarking sker även av vatten- och elförbrukning, avfall och ekologiska livsmedelsinköp.

Tanken är att tjänsten ska inkludera tips från dem som är bäst inom respektive område – de medverkande hotellen har alltså mycket att tjäna på Menette von Schulmans initiativ.

– Med det här verktyget kan jag se var det finns både pengar och miljö att spara, förklarar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!