Nya spår i 21 år gammalt mordfall

Polisens kalla fall-grupp har fått tillstånd att DNA-topsa personer för att lösa det 21 år gamla hotellmordet i Visby. "Vi topsar alla som kan vara av intresse", säger kriminalinspektör Thomas Nordström.

Morgonen den 12 december 1996.

Morgonen den 12 december 1996.

Foto: Tommy Söderlund

Hotellmordet2017-07-13 11:17

Christina Olofsson, hotellportier på Wisby Hotell, kom aldrig hem från jobbet den 12 december 1996. Istället blev hon mördad med en bultsax. 21 år senare är mordet fortfarande olöst och sedan ett år tillbaka har den nationella kalla fall-gruppen hos polisen tagit över fallet. Genom åren har över 1 500 olika förhör hållits i utredningen, och nu har den tagit ny fart, berättar kriminalinspektör Thomas Nordström. Polisen har gått in i ett läge där de, på order av åklagare Susanne Wihlborg, DNA-topsar alla som förekommit i utredningen som kan vara av intresse. Detta var Expressen först med att berätta om.

– Nu DNA-topsar vi alla som kan vara av intresse för att utesluta gärningsmän. En del av de vi kommer att topsa är nya, en del har funnits med i utredningen sedan tidigare. Alla som har nämnts i utredningen är intressanta, säger Thomas Nordström till Helagotland.se

Hittills har man topsat två gotlänningar, och hur många som kommer att topsas är ännu oklart.

– I vissa utredningar topsar man flera tusen personer när man går in i det här läget, säger Thomas Nordström.

När en kollega till Christina Olofsson hittade henne mördad decembermorgonen för 21 år sedan var skåpet där dagskassorna förvarades uppbrutet, och ur det hade 7 000 kronor stulits. Polisen misstänkte därför att hon ertappat inbrottstjuvarna, och detta är fortfarande den teori som kalla fall-gruppen ser som mest trolig.

– Det är vår starkaste teori eftersom skåpet med pengar var uppbrutet. Det finns inget som tyder på att brottet var riktat just mot henne, hon var på fel plats vid fel tidpunkt helt enkelt, säger Thomas Nordström.

Han har tidigare sagt till Gotlands tidningar att han tror att mördaren finns i utredningen, och står fast vid att polisen kan lösa fallet.

– Chanserna finns ju, det är därför vi jobbar intensivt med det. Vi kommer att jobba tills åklagaren säger att vi har gjort allt vi kan göra, och det har vi inte än.

Kalla fall-gruppen har varit på Gotland många gånger under det senaste året för att höra människor som både kan ha intressanta uppgifter om brottet och människor som misstänkts ha någon slags inblandning i det.

– Vi träffar människor, följer upp lösa trådar, topsar och håller förhör. Utredningen går framåt hela tiden, säger Thomas Nordström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om