På familjegården i Levide odlar Bruce Todd humle. Det är en blygsam odling på 200 plantor. Skörden går till ölen som han brygger på sitt mikrobryggeri. Humle är beskt och balanserar upp sötman som annars hade dominerat i ölen. Men att odla humle i Sverige är inte en barnlek.
– I Tyskland odlar man kommersiellt och redan där är vi egentligen för långt norr ut. Många humleplantor börja knoppa för sent för vårt klimat, säger Bruce Todd.
LÄS ÄVEN: Mikrobryggeri – en trendsäker verksamhet
Men det finns mycket som kan sätta käppar i hjulen för den som odlar humle. Plantan är en klätterväxt och hemma hos Bruce Todd hänger den på rep. För hårda vindar kan förstöra den känsliga plantan. Trots en knepig odling berättar Bruce Todd att han och frun Lina Todd inte är de första som odlat humle på gården. I gamla papper har de hittat spår från humleodling tillbaka till 1840.
– De flesta gamla gårdar har ett par plantor men annars är det vi ölentusiaster som håller på med detta, säger Bruce Todd
Anledningen till att fler väljer att odla egen humle tror Bruce Todd beror på den starka öltrenden och intresset för lokalproducerade varor.
– Det är som med mat. Människor ser gärna att ingredienserna i maten är lokalproducerade och jag tror att detsamma gäller för ölen, säger han.
Gotlands bryggeri ser gärna att deras drycker innehåller närproducerade ingredienser. Större delen av malten som de använder köper de in från gotländska gårdar. Men när det kommer till humle är det inte lika enkelt.
– Samma humlesort ger olika karaktär beroende på var i världen den är odlad. Vi arbetar mycket med just karaktären i vår öl och har än så länge inte hittat någon humle odlad i Sverige som ger den karaktären vi är ute efter, säger Johan Spendrup på Gotlands Bryggeri.
I framtiden hoppas Bruce Todd att de ska ha en större odling hemma på gården och vara självförsörjande på humle. Men någon kommersiell odling verkar inte vara planen. Så länge mikrobryggeriet går runt kommer han att vara nöjd.
– För att man ska kunna leva på humle behöver man ha några hektar odling. Vi har platsen men då måste vi köpa in maskiner och det är en stor inverstering. Det går inte att göra allt jobb för hand när odlingen är flera hektarer stor, säger han.