Ännu en hund parasitsmittad

Parasitsmittan Ieishmanios har upptäckts på ännu en importerad hund på Gotland.

Antalet hundar som rapporteras bära på parasitsmittan ökar.

Antalet hundar som rapporteras bära på parasitsmittan ökar.

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Hundsjukdom2019-07-03 19:30

Leishmanios finns inte i Sverige, men har på senare år diagnostiserats hos flera hundar som importerats från, eller vistats i, sydeuropeiska länder som Spanien, Grekland, Portugal eller Frankrike.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, konstaterade förra veckan att ytterligare en hund på Gotland bär på smittan. Det handlar om en gatuhund som adopterats från Spanien.

– Infekterade hundar behöver inte uppvisa några symtom på flera månader eller som i det här fallet på flera år, berättar Eva Osterman Lind, veterinär och expert på parasiter vid SVA.

– Hunden kan därför verka helt frisk och ändå bära på infektionen när den kommer hit.

Enligt SVA leder leishmanios hos hund nästan alltid till allvarlig systemsjukdom och död om inte behandling sätts in. Hunden kan uppvisa en rad symtom som blödningar från nosen, hudförändringar och avmagring. Infektionen orsakas av en parasit som överförs via sandmyggor som inte finns i Sverige. Det är därför ingen risk att smittan etableras i landet.

– Nej, vanligen sprids smittan inte vidare i Sverige. Det finns dock fall där man misstänkt smitta via blod till människa. Speciellt en människa med nedsatt immunförsvar bör vara extra försiktig vid närkontakt med en hund som är sjuk på grund av leishmania, kommenterar Eva Osterman Lind.

Leishmanios är en anmälningspliktig sjukdom och måste anmälas till Jordbruksverket. Förra året anmäldes 34 fall från hela landet. På Gotland har inget fall rapporterats mellan 2014 och 2018. Hittills i år har 22 fall från hela landet rapporterats in, varav två från Gotland.

– Det upptäcks ju när hundägaren söker för att djuret har ett problem. Där måste jag säga att veterinärerna är duktiga och att man kan känna sig ganska trygg med att de upptäcker sjukdomen, säger Agneta Karlsson Norström, länsveterinär på Gotland.

Det finns ingen behandling som helt säkert visat sig befria smittade hundar från parasiten. De läkemedel som används kan däremot hålla parasitinfektionen i schack så att hunden inte har symtom. Om man måste resa med sin hund till områden där leishmanios finns kan man förebygga infektionen med preparat som har god effekt mot sandmyggor. Man kan även vaccinera sin hund mot leishmania.

– Det är naturligtvis jättetråkigt att upptäcka att den hund man adopterat bär på en kronisk sjukdom. Det är därför viktigt med upplysning och inte minst viktigt att tänka på riskerna om man planerar att resa med sin hund till andra länder, avslutar Agneta Karlsson Norström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om